U okviru obilježavanja 30. godišnjice Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) i 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave u Novom Pazaru je večeras održana Smotra bošnjačkih narodnih igara (SBONI) 2021. U okviru iste manifestacije Bošnjačko nacionalno vijeće je održalo i tradicionalni prijem povodom Ramazanskog bajrama, javlja Anadolu Agency (AA).

Na 14. po redu Smotri učestvovala su kulturno-umjetnička i folklorna društva iz Novog Pazara, Tutine Sjenice, Raške, Subotice i Prizrena.

Članovi folklornih društava su prodefilovali kroz pješačku zonu, a zatim se koreografija i igrama, kod sebilja, u centru grada, predstavili brojnoj puublici. Posebnu pažnju okupljenih građana, igrom i nošnjom, privukli su članovi KUD "Lidja e Prizren" iz Prizrena i Hrvatskog kulturnog centra (HKC) "Bunjevačko kolo" iz Subotice.

Otvarajući ovu manafistaciju predsjednik Izvršnog odbora BNV-a Fahrudin Mavrić je rekao da se SBONI u organizaciji Vijeća održavaju u cilju očuvanja i afirmacije bošnjačke tradicije, kulture i folklora na tim prostorima, ali i multikulturalnosti i suživota.

"Ovo je 14. smotra koju Vijeće uspješno organizuje. Večeras je posebna atmosfera zbog bajrama. Svi su razdragani, djeca i svi mi jer smo zajedno", poručio je Mavrić.

Sa bajramskog prijema u Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća je ukazanao da je ovo bošnjačko predstavničko tijelo u posljednje tri decenije svojim djelovanjem odredilo historiju sandžačkih Bošnjaka.

"Svojim djelovanjem BNV je promijenilo svijest skoro asimiliranog Bošnjaka devedesetih godina i izgradilo modernog Bošnjaka, ponosnog na svoju nacionalnu pripadnost i na svoje porijeklo, Bošnjaka svjesnog važnosti očuvanja elemenata nacionalne kulture i nacionalne pripadnosti. Ovo Vijeće će nastojati da očuva tridesetogodišnji kontinuitet i da dostigne zadate ciljeve koji vode ka rješavanju statusa Sandžaka i statusa Bošnjaka koji su autohton narod na ovim prostorima. I neka nas svaki Bajram podsjeti da samo složni, jedinstveni i okupljeni oko zajedničkih elemenata nacionalne politike, možemo naći mudrosti, snage i volje da riješimo dileme koje nam donosi ovo vrijeme i da ostavimo sigurnu budućnost našoj djeci“ poručila je predsjednica BNV-a Jasmina Curić.

Na ovom skupu uz prisutvo velikog broja zvanica ispred BNV-a su uručene zahvalnice pojedincima koji su se protekle godine istakli, samostalno ili u okviru svojih institucija, u humanitarnom radu.

Dobitnici ovog priznanja su Adem ef. Demirović, Ilma Dupljak, Mirza Aličković, Selma Hasić-Manić, Nerma Zekić-Hoćanin Jasmin Halitović (Novi Pazar te Enver Kalender (Sjenica).

Prijemu i Smotri bonjačkih narodnih igara su prisustvovali generalni konzul Republike Turske u Novom Pazaru Bašar Bašol, delegacija Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, bošnjački narodni poslanici u Skupštini Srbije, rukovodstva lokalnih vlasti u Sandžaku, delegacija Mešihata IZ Sandžaka (Rijaset IZS) te veliki broj građana i javnih ličnosti.

Bošnjačko nacionalno vijeće je osnovano 11. maja 1991. godine u Novom Pazaru kao najviše predstavničko tijelo Bošnjaka Sandžaka.