Prvi krug izbora za gradonačelnika, koji je obavljen javnim glasanjem, razotkrio je svu klimavost takozvanog BH bloka, čija kandidatkinja Irma Baralija nije uspjela dobiti ni sve glasove koalicije u ime koje je kandidirana. Uskoro je postalo jasno da je za takav razvoj situacije ponajviše zaslužna antipatriotska ideologija Naše stranka, a posebno da je krivac Baralija, koja je ispoljila otvorenu antipatiju spram Semira Drljevića Lovca, veterana Armije RBiH, dobitnika “Zlatnog ljiljana” i predsjednika Prve Mostarske Partije, stranke koja je nastupala u koaliciji s BH blokom.

Baralija je, naime, još prije lokalnih izbora rekla predstavnicima Naše stranke, SDP-a i PMP-a da “ima problem sa ratnom prošlošću Semira Drljevića” te da ne želi da PMP podržava Našu stranku. Ovakav Baralijin skandalozni stav doveo je, naravno, do toga da nije dobila podršku PMP-a prilikom kandidature za gradonačelnicu, a javnost je još jednom ostala konsternirana dubinom antipatriotske ideologije koju baštine Naša stranka i Irma Baralija, kojoj je ovo ko zna koja po redu izjava ovakve vrste.

Iako su u “Četvorci” pokušali medijskom propagandom, zamjenama teza te lobiranjem kod OHR-a za poništavanje glasanja amortizirati svoju mostarsku bruku, javnost je sve kristalno jasno mogla vidjeti. Izbjegavanje bilo kakve saradnje s Koalicijom za Mostar, otvoreno odbijanje da se podrži dr. Zlatka Guzina, kao najperspektivnijeg kandidata probosanske opcije, te samim tim bježanje od jedine moguća opcije da Mostarom ponovo ne vlada gradonačelnik iz HDZ-a, zahtjevi da glasanje bude tajno i maliciozni pokušaj da se račun za vlastite sabotaže stavi na teret SDA, sve je to dodatno razotkrilo BH blok kao skupinu infantilnih političkih diletanata i opasnih avanturista.

Za HB, pardon, BH blok, sve se dodatno zakompliciralo kada su iz PMP-a objavili da oni podržavaju Armana Zalihića, vijećnika Socijaldemokratske partije BiH (SDP) i predsjednika SDP-ove mostarske organizacije. Na ponovljenom prvom krugu glasanja mladi, ali izuzetno ambiciozni Zalihić, ovu je kandidaturu objeručke prihvatio tvrdeći pritom da je on jedini kandidat koji može pobijediti Marija Kordića.

Zalihić je nastavio s bezobraznim zamjenama teza, koje je BH blok već koristio kao izliku da ne glasa za Guzina, tvrdeći za svoju kandidaturu da je to “prilika da Koalicija za Mostar bira da li joj je važnija funkcija gradonačelnika ili interesi države i Mostara”.

On se čak poslužio i fantastičnom matematikom svoga stranačkog predsjednika Nermina Nikšića tvrdeći da je odnos snaga između Zlatka Guzina i HDZ-ovog Kordića 17 naspram 17, mada je svima poznato da Koalicija za Mostar, BH Blok i PMP imaju tačno 18 vijećnika, a što je dovoljno da Guzin bude izabran u trećem krugu prostom većinom.

Naravno, ono što Zalihić ne govori jeste da upravo neki od vijećnika iz BH Bloka odbijaju glasati za Zlatka Guzina! Samim tim Zalihićev je prijedlog koliko glup toliko i drzak jer se, u suštini, traži da, zbog političkog idiotizma i sabotaža vijećnika Zalihićevih stranačkih i koalicionih kolega, vijećnici iz Koalicije glasaju za Zalihića kao kandidata tog istog ucjenjivačkog bloka!

A ako se neće, onda su u Koaliciji krivi za pobjedu HDZ-ovog kandidata.

Nevjerovatno! Čak i ovakve prizemne političke ucjene zaslužuju da budu umotane u malo prijatnije i probavljivije pakovanje. Pristojnosti i apetita radi.

No Zalihićevo vlastohleplje ponešto je iznenadilo njegove partnere iz Naše stranke koji su stava da samo oni i njihovi kandidati imaju pravo biti toliko vlastohlepni te da njima i jedino njima pripada titula najvećih korisnih idiota HDZ-a. Oglasila se Sabina Ćudić, kratkim, znakovitim i razočarenjem bremenitim komentarom na svom Facebook profilu u kojem je optužila SDP da je “pokleknuo pritiscima”, te optužbom da su “srušili BH blok u Mostaru” i još pride “doveli u pitanje saradnju širom BiH”. Na ovo joj je odgovorio Ismet Lulić, predsjednik KO SDP HNK-a, optužbom da se “interes Naše stranke završava samo sa sarajevskom čaršijom”, te pitanjem: “Zašto je tebi problem podržati kandidata SDP-a.” Mala bara, mali i krokodili, ali su im veliki apetiti.

Naravno, ovaj sukob do jučer strasno zaljubljenih partnera – koji sada prijeti da pređe u porodično nasilje – nije mogao proći bez uvijek budnog Elmedina Dine Konakovića. On je u svom patetičnom i ublehaškom stilu zavapio kako “Niko nije važniji od Mostara” te kako će “žig nositi svako ko sruši koncept 18 ruku koji bi na scenu u Mostaru trebale donijeti novu, BiH politiku”, pritom označivši BH blok kao onoga ko unosi nemir.

Čini se da se Konaković, ne želeći da doživi političku štetu, koju može pretrpjeti u ovom sukobu za dominantnu poziciju između pojedinih članova perverzne političke “ménage à quatre” zajednice, čiji je i sam dio, brže bolje krenuo ograđivati signalizirajući javnosti svoju čednost i nevinost. Vidjet ćemo koliko će mu to poći za tastaturom.

Čitava tragikomična afera dobila je svoj prilog u ponovljenom prvom krugu glasanje obavljenim jer je, uprkos napuštanju sjednice od strane tri vijećnika SDP-a i dva PMP-a, ipak postojao kvorum od 30 vijećnika. Mario Kordić dobio je 14, a kandidat Koalicije za Mostar Zlatko Guzin 12 glasova, dok je Barlija dobila svega 2 glasa, i to samo iz svoje stranke. Zalihić, koji je napustio sjednicu, nije dobio niti jedan glas. Interesantno je i da su dva listića bila nevažeća, dok je glas Boške Ćavar, koja zbog zdravstvenih problema nije prisustvovala sjednici, već bio u glasačkoj kutiji.

I to je to. Može li biti bolje ilustracije za diletantizam i neozbiljnost takozvanog BH bloka od onoga što su pokazali ovih dana? Sve bi to u suštini bilo krajnje smiješno da nije u pitanju opasni avanturizam koji prijeti da politički neutralizira i obespravi Bošnjake Mostara.