Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafom Sentopom o saradnji, bilateralnim odnosima i o postignutim rezultatima u projektnoj i privrednoj saradnji Srbije i Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Brnabić je ocijenila da su odnosi i saradnja dvije država trenutno na najvišem nivou, prije svega zahvaljujući izuzetnim odnosima predsjednika Srbije i Turske i da daju rezultate ne samo u oblasti privredne saradnje i investicija, već predstavljaju dodatnu garanciju za stabilnost i očuvanje mira u regionu.

Kada je u pitanju privredna saradnja, premijerka je istakla da je zadovoljna činjenicom da postoji nesmanjeni interes turskih investitora za tržište Srbije, naročito u nerazvijenim dijelovima ove zemlje.

Turski investitori su, kako je navela, važan činilac sveukupnog rasta ekonomije Srbije i velika podrška državi u borbi protiv nezaposlenosti i povećanja životnog standarda građana.

Sentop je ocijenio da su odnosi Turske i Srbije na istorijskom maksimumu i da predstavljaju primjer saradnje drugim zemljama.

Čestitao je Srbiji na otvaranju novog klastera u pregovorima sa Evropskom unijom i istakao podršku Turske procesu eurointegracija.

Turska će, kako je naveo, i ubuduće nastaviti da pruža podršku stabilnosti regiona, kao i Srbiji, koja predstavlja veoma važan činilac u širenju regionalne saradnje.

Kada je u pitanju ekonomija, Sentop je istakao da se povećava interesovanje za turska ulaganja na ovom tržištu, a da je očekivanje da će trgovinska razmjena u ovoj godini dostići dvije milijarde dolara.

Predsjednik turske skupštine je ocijenio i da je za privredu od izuzetnog značaja otvaranje nove avio-linije Beograd–Ankara, kao i planovi za povećanje broja direktnih avio-linija na relaciji Beograd–Istanbul u narednoj godini.

Potencijal saradnje u oblasti turizma, kako je istakao, takođe je nametnula potreba boljeg povezivanja Srbije i Turske.

Sumirajući zajedničke projekte, Brnabić je istakla da su posebno značajni oni u oblasti obnove kulturno-istorijskih spomenika u Srbiji, koja se odvija kroz pomoć turske Agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA), saopštila je Vlada Srbije.

”Obnova i očuvanje zajedničke kulturne baštine od velike je važnosti i povezuje dva naroda nekada čvršće nego privredna i druga saradnja”, kazala je Brnabić i dodala da će pružiti svu podršku tome da se ovakva praksa nastavi i u budućnosti.