Ministarstvo vanjskih poslova Srbije u pisanoj izjavi za Radio Slobodna Evropa istaklo je da će uskoro ponovo imati svoju ambasadu u glavnom gradu Sirije Damasku, čime će učiniti dodatni korak u smjeru potpune normalizacije odnosa između Srbije i Sirije.

"Republika Srbija nikada nije prekidala diplomatske odnose sa Sirijom. Oni su se, do imenovanja našeg novog ambasadora u toj zemlji, odvijali na nivou privremenog otpravnika poslova, što je bilo uslovljeno tadašnjom bezbednosnom situacijom u toj zemlji", istakli su iz Ministarstva vanjskih poslova Srbije.

Ovaj istup Srbije naišao je na žestoke reakcije od strane zvaničnika Evropske unije, koji se protive ovakvoj odluci, koja znači priznavanje režima Bashara al-Assada. 

Assad je pod sankcijama Evropske unije, stoga je razmumljivo negodovanje koje dolazi od strane glasnogovornik Evropske unije Petera Stanoa.

Stano je naveo da sirijski režim nema demokratskih suverenitet, te da u ovom trenutku se ne može raditi na normalizaciji odnosa sa Sirijom.

Također, ističe da brutalno nasilje, zločine i upotrebu hemijskog oružja od strane sirijskog režima vidi kao prepreku za priznavanje Assadove vlade. 

Komentarišući odluku Srbije da ponovo pošalje svoga ambasadora u Damask, istako je da Vlada Srbije među svoje strateške prioritete navodi opredjeljenje prema evropskim integracijama, pa bi stoga trebala da slijedi usklađivanje sa vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije.

Podsjećanja radi, Sjedinjene Američke Države i zemlje Evropske unije prekinule su diplomatske odnose sa režimom Basahara al-Assada, a povodom dešavanja tokom dugogdišnjeg građanskog rata u Siriji.