Bošnjačko nacionalno vijeće Hrvatske smatra da je čin dodjeljivanja odlikovanja postrojbama koje se dovode u vezu s ratnim zločinima za svaku osudu.

"Svatko ima pravo na vlastito mišljenje i političko djelovanje, međutim ne vidimo apsolutno nikakvu korelaciju između promjena izbornog zakona u BiH i dodjeljivanja odlikovanja postrojbama u kojima su djelovali ratni zločinci. Nažalost, na prošlim predsjedničkim izborima većina Bošnjaka u Hrvatskoj svoj je glas dala Zoranu Milanoviću uvjerena da će on donijeti promjenu u politici prema Bosni i Hercegovini. Doduše, on ju je i donio, ali nagore.

Zbog prestanka iluzije da će Milanović doprinijeti odnosima Hrvata i Bošnjaka, odnosno odnosima dviju država, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Bošnjačko nacionalno vijeće na izvanredno održanom Predsjedništvu donijelo je zvaničnu odluku po kojoj se Zoran Milanović više neće pozivati na događanja u organizaciji BNV RH-a niti će BNV više tražiti pokroviteljstva za održavanje projekata. Ovaj simboličan čin nadamo se da će doprinijeti svijesti u hrvatskom društvu koja će rezultirati spoznajom da se stvari a pogotovo strukture i zakoni mijenjaju dijalogom i kompromisom, a ne konstantnim guranjem prsta u oko prvim susjedima i prijateljima samo zato što imaš drugačije mišljenje od njih.

Isto tako se nadamo da će se u budućnosti na hrvatskoj političkoj sceni pojaviti opcije i ljudi koji će artikulirati i drugačiju, afirmativniju politiku prema Bosni i Hercegovini od ove do sada ustaljene, konfliktne i osuđene na neuspjeh", saopćio je BNV.