“Upravni odbor se raduje suradnji sa gospodinom Schmidtom, nakon što prvog аugusta 2021. preuzme dužnost visokog predstavnika, kada će ostavka gospodina Inzka stupiti na snagu. Upravni odbor PIC-a zahvaljuje Njemačkoj na inicijativi i uvjeren je da će gospodin Schmidt ubrzati ispunjenje uvjeta i ciljeva iz programa 5+2 i doprinijeti stabilnosti u BiH, tako što će osigurati dosljednju provedbu civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir. Odluka Upravnog odbora PIC-a dodatno naglašava opredijeljenost za teritorijalni integritet BiH. OHR će sada obavijestiti generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o odluci Upravnog odbora PIC-a”, navode iz OHR-a i dodaju da se Ruska Federacija nije složila sa ovom odlukom.

Christian Schmidt rođen je 1957. godine. Njemački je političar iz CDU-ove sestrinske stranke iz Bavarske – Kršćanske socijalne unije (CSU). Po zanimanju je pravnik i advokat, a od 1990. godine je član Bundestaga. 

Od 2014. do 2018. bio je savezni ministar za poljoprivredu. U novembru 2017. godine na zasjedanju Vijeća EU dao je saglasnost za petogodišnje produženje korištenja kontroverznog herbicida glosofata, iako je sa ministricom za okoliš, s kojom dijeli nadležnost, prethodno dogovorio da bude suzdržan tokom glasanja. To je izazvalo ogromnu medijsku pažnju i mnogi su tražili njegovu ostavku.

S Bosnom i Hercegovinom, kako je ranije pisala Slobodna Bosna, ima tri veze, od kojih je jedna, sasvim sigurno, preko njegovih dobrih odnosa s Hrvatskom i CSU sestrinskom strankom HDZ.

Druga veza mu je iz ljeta 2016. godine, kada je u BiH, kao savezni ministar poljoprivrede, stigao nakon razgovora između Predsjedništva BiH (Čović, Izetbegović, Ivanić) i kancelarke Merkel, koji su je molili da im pomogne oko tadašnjeg suprotstavljanja Vlade Republike srpske vezano za adaptaciju SSP-a između BiH i EU, a koji je bio uslov za predaju Zahtjeva za članstvo u EU. Tadašnja Vlada Rs-a tvrdila je da će adaptacija SSP-a nanijeti štetu poljoprivredi BiH, a članovi Vijeća ministara BiH i Predsjedništva BiH iz RS-a su odbijali da glasaju "za" bez saglasnosti Vlade RS-a. Savezni ministar Schmidt u BiH je stigao i nakon razgovora sa tadašnjim predsjednikom RS-a Dodikom i premijerkom Cvijanović, Vlada Rs-a dala je svoju saglasnost.

Treća Schmidtova poznata veza s BiH je njegov dolazak u BiH u novembru 2019. godine, kada je predvodio delegaciju koju je poslala kancelarka Merkel, u kojoj je bio i bivši visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling, koji je i inicirao dolazak delegacije, a vezano za pokušaj da se vidi kako Njemačka može pomoći BiH oko migrantske krize. Jedan od uslova delegacije za pomoć Njemačke je bilo i razmještanje migranata širom BiH. S obzirom na to da se to nije dogodilo, delegacija nije dolazila u ponovne posjete.