Za “opći bijeg, spašavanje od sumorne svakodnevnice”, kako jednom Esad Bajtal nazva odlazak stanovništva iz Bosne i Hercegovine, Bećirović je “natjerao” i porodicu Bajtal. Za razliku od Arnautovića i ostalih, porodica Bajtal će u Crnu Goru. Valjda kao zasluga za “antirežimski komentatorski angažman" došao je prijedlog za imenovanje Elme Kovačević-Bajtal, supruge Esada Bajtala, za ambasadoricu u Crnoj Gori. Valjda Elma neće biti srca kamena da nam ostavi Esada.

Umirovljeni SDP-ovac Zlatko Lagumdžija na ime starih zasluga dobio je mjesto u New Yorku i biti će ambasador BiH pri UN-u. Haris Bašić zvani Harkan, NiP-ova perjanica će u Vijeće Evrope. Do sada je državnim novcem čašćavao samo stranačke kolege, a u Vijeću Evrope će to sigurno biti veći nivo. Kako je Harkan široke ruke teško da će budžet Bosne i Hercegovine biti dovoljan samo za njegove potrošačke navike.

Još jedan dežurni komentator opće prakse zaploviti će u ambasadorske vode, a riječ je o Erolu Avdoviću. On će izvještavanje iz New Yorka i “precizne” analize američke politike zamijeniti za uživanje u mirnoj belgijskoj svakodnevnici. Možda se koji put javi sa izvještajem iz Bruxellesa.

Bećirović je udahnuo novi život i jendom bivšem, već pomalo zaboravljenom ambasadoru. Haris Hrle vraća se u diplomatiju i to kao ambasador u Indiji. Prema informacijama portala Istraga, za ambasadoricu u Italiji predložena je Amina Arifović, a Anesa Kundurović u Danskoj. Kundurović je ranije bila ambasadorica u Japanu.