Počeo je Laver Cup, turnir na kojem nastupaju najbolji igrači svijeta podijeljeni u dvije ekipe: Evropu i Svijet. Prvog dana u dublu igrali su Roger Federer i Rafael Nadal protiv Francesa Tiafoea i Jacka Socka. Posljednji meč u karijeri Federer je izgubio. A onda je uslijedio oproštaj. Bilo je jedan iz ponoći, ali niko od publike nije namjeravao otići.

"Bio je to divan dan," rekao je Federer nakon što je zagrlio Nadala i druge saigrače iz Laver Cup ekipe, uključujući Novaka Đokovića. “Rekao sam momcima da sam sretan, nisam tužan. Uživao sam u vezivanju cipela još jednom. Sve je bilo posljednji put.”

Zbog povrijeđenog i operiranog desnog koljena mogao je da završi svoju sjajnu karijeru na mnogo načina i na mnogim mjestima, ali je odlučio da naglasi kolektiv: odustao je od individualnog oproštaja na Wimbledonu ili skorog turnira u svom rodnom gradu Baselu, i odlučio se umjesto toga za ovaj timski događaj koji je dio njegove vlastite kreacije.

"Nisam se želio osjećati usamljeno tamo," rekao je Federer. “Uvijek sam osjećao da sam timski igrač u srcu.”

Mogao je probati još jedan meč u singlu. Umjesto toga, odlučio je još jednom igrati u dublu sa svojim najvećim rivalom i velikim prijateljem Nadalom.

“Osjećam ovo kao slavlje. To je upravo ono što sam želio na kraju, upravo ono čemu sam se nadao”, rekao je, brišući suze u intervjuu nakon meča pred publikom koja mu je aplaudirala kako bi mu pomogla.

Među prisutnima u Londonu bili su njegova supruga Mirka, četvero djece i njegovi roditelji Robert i Lynette, kao i bivši i sadašnji članovi njegovog tima: od bivšeg broj 1 Stefana Edberga do njegovih sadašnjih trenera Severina Lüthija i Ivana Ljubičića.

“Mogla je da me zaustavi davno, ali nije”, rekao je Federer o Mirki, nekadašnjoj teniskoj igračici koju je dugo nazivao “moja stijena”.

Nedostajala je oproštajna pobjeda, ali ih je bilo toliko mnogo kroz godine. Ovo ionako nije bila večer za rezultat.

“Cijenim te”, rekao je Sock, neposredno prije nego što su se razišli na mreži poslije meča. Federer je skrenuo lijevo i krenuo prema ostatku svog života.