Abbas Šakir El-Džudi El-Bagdadi bio je irački kaligraf, pisac i učitelj arapske kaligrafije i islamske ornamentike. Među njegovim djelima je dizajn iračke iskaznice o građanskom statusu, potvrde o državljanstvu, iračke valute, iračkog pasoša i amblema države.

Dobitnik je Bagdadske nagrade za najbolje mlade umjetnike (Bagdad) 1969., a radio je u Arab House for Printing and Publishing i Dar Al-Huriya za štampanje i izdavaštvo u Bagdadu od 1975. do 1980., te je imenovan profesorom arapske kaligrafije za Udruženje iračkih kaligrafa u Bagdadu, Irak, od 1975. do 1990.

Imenovan je predsjednikom Udruženja iračkih kaligrafa u period od 1988. do 2003. godine, a 1997. dobio je naredbu da napiše “Saddamov” Kur'an (tintom u kojoj je bila i krv Saddama Huseina), pa ga je napisao vlastitim rukopisom uz podršku nekih svojih učenika u roku od dvije godine. Koliko je bio loše tretiran i slabo nagrađen govori podatak da je plaća Abbasa El-Bagdadija tokom opsade bila svega 24 dolara, a kada je dobio zadatak da napiše Kur'an Saddamovom krvlju, nagrađen je sa 3.000 dolara, kao i ostali članovi komisije za pisanje Kur'ana.

Sam je jedne prilike kazao: “Tražili su od mene da napišem sve vrste rukopisa, sve službene dokumente ministarstava i sudova i dokumente koji prate odlikovanja, ali nisam bio pravedno nagrađen.”

Nakon okupacije Iraka otišao je u Jordan, a potom i Ameriku kako bi izbjegao opasnosti koje su mu prijetile.

Predavao je arapsku kaligrafiju u Jordanu od 2003. do 2008. godine, te dizajnirao jedan od apoena valute u Abu Dhabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Potom je radio u nastavi arapske kaligrafije na Međunarodnom institutu islamske misli u Virginiji (SAD) od 2009.

Veliki majstor pera i linije, kompzicija koje su zastavljale dah, napustio je ovaj svijet danas, 2. maja 2023. u svojoj 72. godini života. Od njega se opraštaju brojni kaligrafski umjetnici širom svijeta, a možda i najdirljiviji rastanak sa njim opisao je jedan od njegovih najpoznatijih učenika Musenna El-Ubejdi koji je napisao da je Allahovoj milosti otišao naš profesor, učitelj, predvodnik i “škola” kaligrafije.

Iza njega ostalo je hiljade napisanih djela i učenika koji će se koristiti znanjem naučenim od našeg profesora u čemu će im pomagati i stotine videočasova na internetu.