Kineska vojska saopćila je da je izvela nove vježbe u blizini Tajvana u ponedjeljak, dok se grupa američkih zakonodavaca nalazi u posjeti otoku koji Kina smatra svojim dijelom, i sastala se s predsjednikom Tsai Ing-wenom, što Peking smatra kršenjem svog suvereniteta.

Pet američkih zakonodavaca, pod vodstvom senatora Eda Markeya, doputovalo je u Taipei u nenajavljenu posjetu kasno u nedjelju, što je druga grupa na visokom nivou u posjeti Tajvanu nakon posjete predsjedavajuće Zastupničkog doma Kongresa SAD Nancy Pelosi početkom augusta, koja je izazvala višednevne kineske ratne igre.

Kineska vojna jedinica odgovorna za oblast nasuprot Tajvanu saopćila je da je organizirala združene borbene patrole i borbene vježbe u moru i zračnom prostoru oko Tajvana u ponedjeljak.

Vježbe su "oštro odvraćanje SAD-a i Tajvana da nastavljaju igrati političke trikove i potkopavaju mir i stabilnost u Tajvanskon tjesnacu", dodaje se u saopćenju.

Kinesko Ministarstvo odbrane je u odvojenom saopćenju navelo da posjeta zakonodavaca krši kineski suverenitet i teritorijalni integritet, te "potpuno otkriva pravo lice SAD-a kao kršitelja mira i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu".