Malo je sistema posljednjih godina izazvalo toliku pažnju kao kao takozvani Iron Beam, oružje bliže naučnoj fantastici nego stvarnosti. Čak je i izraelski premijer Naftali Bennett nedavno pohvalio ovu tehnologiju kao veliki vojni i ekonomski napredak.

"Rafaelov laserski sistem strateški je potez koji igru okreće na stranu Države Izrael, sistem koji već danas zna kako oboriti minobacačke granate, bespilotne letjelice i rakete", rekao je Bennett tokom svoje posjete pogonima Rafaela, jedne od tri najveće izraelske kompanije vojne industrije, prije nešto više od sedam dana.

Osim što to znači tehnološki napredak u smislu oružja, Bennett je više puta istakao isplativost Iron Beama, laserskog oružja sposobnog srušiti bilo koji neprijateljski projektil u letu. Ne smije se izgubiti iz vida činjenicu da se Izrael posljednjih godina za svoju odbranu uveliko oslanjao na svoj poznati protivraketni sistem Iron Dome kako bi oborio stotine raketa koje je Hamas ispalio iz Pojasa Gaze.

Međutim, unatoč njihovoj pouzdanosti, Hamasove rakete kratkog dometa koštaju samo nekoliko hiljada dolara, dok svaki projektil presretač Tamir koji ispali Iron Dome (a često su potrebna dva za obaranje mete) košta najmanje 50.000 dolara.

S Iron Beamom, izraelski premijer vjeruje da se može uštedjeti veliki novac, kao i osigurati visokotehnološki sistem koji će služiti jačanju snažne ekonomije te zemlje.

Projekat Iron Beam je nedavno objavilo izraelsko ministarstvo odbrane. Riječ je o laserskom protivraketnom odbrambenom sistemu koji može presresti rakete, minobacačke i protivtenkovske projektile. Ova "revolucionarna" tehnologija je prva protivraketna odbrana na svijetu koja se temelji na energiji laserske zrake koja obara projetile nad njenim zračnim prostorom.

Ovaj revolucionarni sistem, koji podsjeća na američki program "Ratova zvijezda" koji je Ronald Reagan pokušao provesti 1980-ih i koji je označio početak kraja SSSR-a, činit će petu komponentu integriranog sistema protivzračne odbrane Izraela. Očekuje se da će Iron Beam ući u službu 2023. godine, što će neosporno pojačati odbrambeni sistem zemlje.

Lansiranje projektila od strane palestinskih boraca iz regije Gaze pojačalo je traganje za sofisticiranom tehnologijom protivzračne odbrane. Tako je rođen Iron Dome, mobilni sistem protivzračne odbrane, koji je prvi put raspoređen 2012. godine, sposoban učinkovito odgovoriti na raketne napade s uspješnošću od 90%.

Međutim, iako ovaj sistem čini okosnicu izraelskog programa protivzračne odbrane, iznimno je skup za rad, a svako presretanje košta otprilike 100.000 do 150.000 dolara. Prema publikaciji “Israel News”, u posljednjem nasilju između Hamasa i Izraela 2021. ka Izraelu je ispaljeno više od 4300 navođenih i minobacačkih raketa.

Iron Dome ima problema pri korištenju taktike roja: militanti u Gazi su otkrili da izvođenje napada iz bližeg okruženja nadmašuje sposobnosti sistema.

Godine 2014. Rafael Advanced Defense Systems objavio jerazvitak raketnog štita sljedeće generacije nazvanog Iron Beam, koji je dizajniran za uništavanje raketa kratkog dometa i artiljerijskih projektila. Beam će koristiti "usmjerenu lasersku zraku visoke energije" za uklanjanje neprijateljskih ciljeva s dometom do sedam kilometara.

Rafael trenutno razvija dva HEL sistema, Iron Beam i Lite Beam. Očekuje se da će Iron Beam, visokoenergetski laserski oružani sistem (HELWS) klase 100 kW postati prvi operativni sistem te vrste. Dizajniran je za presretanje širokog spektra prijetnji poput RAM-a i bespilotnih letjelica s udaljenosti od nekoliko stotina metara do nekoliko kilometara. Što se tiče Lite Beama, radi se o HEL presretaču snage 7,5 kW koji neutralizira mete s udaljenosti od nekoliko stotina metara do 2000 metara. Prvi testirani Lite Beam prototip je sada dostupan.