Slučaj vojnog lica koji je tražio seksualne usluge od palestinskih žena u zamjenu za dragocjene radne dozvole i ulazak na teritoriju Izraela izašao je na vidjelo nakon više od četiri godine pravne bitke koju je vodio Yedioth Ahronoth.

Najtiražniji list u Izraelu uspio je natjerati Vojni apelacioni sud da djelimično ukine oznaku tajnosti sa optužnice koja je početkom 2017. dovela do osude vojnika na 11 godina zatvora za silovanje i seksualno zlostavljanje. Vojna cenzura koja vlada u izraelskim medijima spriječila je objavljivanje detalja koji su sada ipoak dospjeli u javnost. Vojno pravosuđe je do sada tvrdilo da je zbog "očuvanja nacionalne sigurnosti" nametnulo zakon šutnje.

Događaji su se zbili između 2013. i 2015. godine, kada je optuženi i osuđeni službenik bio zadužen za izdavanje radnih dozvola i dozvola za ulazak u Izrael u Civilnoj upravi Ministarstva odbrane, tijelu koje upravlja odnosima s građanima sa palestinskih teritorija okupiranih od 1967.

Dobivanje radne dozvole u Izraelu, koja je trenutno odobrena za oko 130.000 radnika na Zapadnoj obali i još 10.000 u Pojasu Gaze, može promijeniti sudbinu palestinske porodice jer se njihovi prihodi uvećaju nekoliko puta. Posljednju riječ imao je komandant, čiji identitet nije objavljen. Godinama je zloupotrebljavao svoju moć da bi dobio seksualne usluge.

Početkom 2016. službeno je optužen za "teške seksualne zločine", ali izraelski mediji nisu mogli izvještavati o tom slučaju. Godinu dana kasnije, štampa je takođe morala prešutjeti kaznu vojnog suda od 11 godina zatvora, što je dovelo do njegovog otpusta iz vojske.

Komandant je proglašen krivim za dva silovanja Palestinke, nakon što ju je više puta maltretirao i čak joj je sugerirao da ima veze s drugim muškarcima. Prijetio je da će joj oduzeti radnu dozvolu ako otkrije da ju je prisiljavao na seks. Za presudu je ključna bila audiosnimka koju je pribavila žrtva.

Takođe je osuđen za traženje seksualnih usluga, najmanje tri puta, od druge Palestinke u zamjenu za njezinu dozvolu za rad. Vojni sud nije smatrao da je bilo silovanja, unatoč zloupotrebi ovlaštenja od strane komandanta jer žrtva nije izričito odbacila spolne odnose.

Konačno, osuđen je i za konstantno uznemiravanje još jedne Palestinke od koje je tražio seks.