Na današnji dan, 4. aprila 1975. godine, u vrijeme kada je većina Amerikanaca koristila pisaće mašine, prijatelji iz djetinjstva Bill Gates i Paul Allen osnovali su Microsoft, kompaniju za proizvodnju kompjuterskog softvera. Prvobitno sa sjedištem u Albuquerqueu, Novi Meksiko, Microsoft se preselio u državu Washington 1979. godine i na kraju izrastao u veliku multinacionalnu tehnološku korporaciju.

Godinu nakon što je Microsoft izašao na berzu 1987. godine, 31-godišnji Gates postao je najmlađi milijarder na svijetu.

Gates i Alen pokrenuli su Microsoft – prvobitno nazvan Micro-Soft, za mikroprocesore i softver – kako bi proizveli softver za Altair 8800, rani personalni računar. Alen je napustio posao programera u Bostonu, a Gates Univerzitet Harvard, gde je bio student, da bi se fokusirali na njihovu novu kompaniju.

Krajem 1978. godine, Microsoftova prodaja premašila je više od milion dolara, a 1979. je posao preselio svoje sjedište u Bellevue, Washington, predgrađe Seattlea, gdje su Gates i Allen odrasli.

Kompanija je nastavila da licencira svoj operativni sistem MS-DOS IBM-u za svoj prvi personalni računar, koji je debitirao 1981. godine. Nakon toga, druge računarske kompanije počele su licencirati MS-DOS, koji nije imao grafički interfejs i zahtijevao je od korisnika da ukucaju komande kako bi otvorili program.

Godine 1983. Allen je napustio Microsoft nakon što mu je dijagnosticiran Hodgkinov limfom; uspješno je izliječen od bolesti i nastavio je s nizom drugih poslovnih poduhvata.

Dvije godine poslije Microsoft je objavio novi operativni sistem – Windows. Sljedeće godine kompanija je preselila svoje sjedište u Redmond, Washington, i izašla na berzu po cijeni od 21 dolar po dionici, prikupivši 61 milion dolara. Do kasnih 1980-ih, Microsoft je postao najveća svjetska softverska kompanija za personalne računare.

Usred nagle kupovine personalnih računara za kućnu i kancelarijsku upotrebu 1995. godine pojavio se Windows 95. Sedam miliona primjeraka novog proizvoda prodato je u prvih pet sedmica.

Tokom druge polovine 1990-ih, upotreba Interneta je porasla, a Microsoft je 1995. godine predstavio svoj web pretraživač Internet Explorer.

Godine 1998. Ministarstvo pravde SAD-a i 20 državnih tužilaca optužili su Microsoft za kršenje antimonopolskih zakona koristeći svoju dominaciju kako bi otjerali konkurente iz poslovanja; 2001. godine kompanija je postigla nagodbu sa vladom koja je nametnula ograničenja na njene korporativne prakse. Također 2001. godine, Microsoft se pridružio tržištu video igara lansiranjem svoje Xbox konzole.

Microsoft danas zapošljava više od 180.000 osoba širom svijeta. Prošle godine ova je kompanija imala neto dobit višu od 60 milijardi dolara.

(Izvor: history.com)