Palestinski premijer Mohammad Shtayyeh pozvao je američki Kongres da prizna palestinsku državu i da SAD opet otvore konzulat u Al-Qudsu/Jerusalemu, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz Ureda za medije palestinskog premijera navedeno je kako se Shtayyeh u Ramallahu sastao s američkim parlamentarnim izaslanstvom na čelu sa senatorom Benom Cardinom.

Pozivajući na sastanku američki Kongres da prizna palestinsku državu, Shtayyeh je zatražio i da se promijene zakoni i propisi koji ciljaju na palestinsku vlast i povezuju Palestinsku oslobodilačku organizaciju (PLO) s terorizmom.

„Kako možemo nastaviti govoriti o rješenju dvije države kada je na palestinskoj zemlji 720.000 doseljenika, dok su programi naseljavanja u toku, a 62 posto palestinske zemlje je pod direktnom izraelskom kontrolom“, upitao je palestinski premijer Shtayyeh.

Shtayyeh je naveo i da bi američka administracija trebala ispuniti obećanja koja je dala tokom predizborne kampanje, posebno „ponovno otvaranje američkog konzulata u Al-Qudsu i očuvanje statusa quo u Al-Qudsu“.

Bivši američki predsjednik Donald Trump zatvorio je generalni konzulat u Al-Qudsu 4. marta 2019. godine, nakon što je ambasadu svoje zemlje premjestilo iz Tel Aviva u Al-Quds.

Američki državni sekretar Antony Blinken najavio je tokom sastanka s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom u Ramallahu, u maju ove godine, da će konzulat u Al-Qudsu, koji brine o odnosima Washingtona s Palestinom, biti ponovno otvoren.