Ime Davida Beckhama poznato je u cijelom svijetu. Fudbalska zvijezda, model, suprug bivše Spice Girl i dizajnerice Victorije Beckham i otac nekoliko djece koja su već krenula vlastitim putem slave.

Pod imenom DB Ventures je Beckhamova investicijska firma sa sjedištem u Londonu i u njegovom vlasništvu. To je način na koji ostvaruje vlastite poslovne ambicije, diverzificirajući svoj portfelj. Ovih je dana objavljeno da je jedna od njegovih najnovijih investicija ona u svijet kanabisa. Konkretno, DB Ventures kupio je jedan dio dionica britanske firme Cellullar Goods koja razvija upotrebu kanabisa u proizvodima za njegu kože i za fizički oporavak sportaša.

Konkretno, ova firma koristi kanabidiol, poznat i kao CBD, glavnu komponentu biljke kanabis, ali koja nije psihoaktivna. Ova je komponenta sve češća u uljima, kozmetici, pa čak i u hrani, budući da ima brojna terapijska svojstva koja se sve više primjenjuju u svakodnevnim proizvodima. CBD je stvara sintetički, ne dobiva je iz same biljke, ne koristi pesticide i nije u vezi s THC-om, komponentom kanabisa koja stvara osjećaj opijenosti.

Očekuje se da će njegov neposredni IPO osigurati firmi oko 22,7 miliona eura. Bit će to prva firma ove vrste koja će biti uvrštena na londonsku berzu, budući da je krajem 2020. britanska finansijska uprava dopustila da se na popisu nalaze firme koje rade s CBD-om sve dok njihovi proizvodi imaju medicinsku primjenu.

Iako glasnogovornica DB Ventures nije željela komentirati akviziciju, Alexis Abraham, predsjednik Cellular Goods je rekao da su uzbuđeni što su prva firma u ovom sektoru koja je izašla u javnost u trenutku u kojem je taj posao u punom porastu na tržištu.

Beckham je oduvijek znao kamo staviti novac i često je korak ispred tržišta kada je riječ o njegovim ulaganjima. Tako je prošlog jula iz stvarnog prešao u virtualno igralište osnivanjem vlastite eSports firme pod nazivom Guild. Sa sjedištem u Londonu u nju je uložio više od 27 miliona eura i očekuje da će zarada premašiti 110 miliona. 

Tu je investiciju uložio također kroz DB ​​Ventures. Fond je jedna od kompanija koje su dio većeg Beckham Brand Holdingsa, pod stopostotnim nadzorom njega i Victorije. Tu su kontrolu postigli 2019. godine, nakon što su za više od 44 miliona eura kupili od Simona Fullera, partnera bivšeg nogometaša i kreatora Spice Girls, 33% dionica društva.

Beckham je također veliki ulagač u nekretnine. Uz londonski stan, dom u Los Angelesu i veliku kuću na engleskom selu, u oktobru 2019. par je kupio i stan u Miamiju za više od 40 miliona eura, jedan od projekata Zahe Hadid, prve žene koja je osvojila Pritzkerovu nagradu 2004. Kuća ima hiljadu kvadratnih metara, to je dupleks penthouse koji ima video nadzor,sigurnost, najnovija dostignuća u automatizaciji kuće i klimatizacije, uz miris koji se može personalizirati na svakom od katova.

Uz to, bivši fudbaler ima bogate ugovore s brendovima pića, satova, kozmetike i, naravno, sporta. Da bi zaokružio svoje poslove, prije godinu dana Beckham je ispunio mladenački san i kupio vlastiti fudbalski tim Inter Miami, koji je dio Major League Soccera, lige u kojoj igraju timovi iz SAD I Kanade.