Da li je zaista Miralem Pjanić izbačen iz reprezentacije pred utakmicu protiv reprezentacije Ukrajine zbog nediscipline znaju samo on i selektor Ivylo Petev. Noć prije poraza od Finske navodno je pušio i pio a to se nije svidjelo treneru pa mu je zbog toga naredio da utakmicu gleda sa tribine. Tačan ili ne, to je samo posljednji u nizu slučajeva kada su zbog duhana fudbaleri upadali u probleme.

Fudbaleri su uvijek pušili, puše i danas. Neymar, Balotelli, Zdenek Zeman, Slaven Bilić, Maurizio Sarri... Razlika između današnjeg i bivših je u tome što im prije nije bio problem priznati javno da puše. Paco Gento je 1972. godine u intervjuu za sportski list As priznao da puši od dana kada je stigao u Real Madrid a tokmom razgovora je novinara ponudio cigaretom.

Kada je potpisao za Real Madrid 1991. godine, Robert Prosinečki je već bio poznat kao igrač ovisan duhanu. Bio je jedan od najtzraženijih igrača u Evropi te godine, nakon što je Crvena Zvezda osvojila Kup prvaka. "Znam da pušenje nije dobro za sportaša, ali me opušta. To je jedini porok koji imam. Osim toga, niko ne živi stotinu godina", pričao je tada Prosinečki a 2018. je u jednom intervjuu izjavio: "Pušio sam kad sam bio nogometaš, što da ja kažem svom igraču koji puši?"

Prosinečki je bio reprezentativac Jugoslavije na posljednjem nastupu reprezentacije te države na nekom velikom turniru, na Svjetskom prvenstvu 1990. U četvrtfinalu su ispali od Argentine, za koju je igrao Claudio Caniggia. 'Ptica' je dijelio sobu s Pedrom Trogliom a soba im je uvijek bila puna dima. Nekadašnji argentinski selektor Menotti tokom utakmica je uvijek imao cigaretu u ruci.

 

Duhanu na klupama je došao kraj kada ga je UEFA zabranila 2004. godine što je najteže palo Blažu Sliškoviću i Miroslavu Blažević u svojim selektorskim danima.

Menotti je stalno pušio, baš kao i pokojni Jochan Cruyff. Dok je bio trener, koristio je Chupa Chups da prestane pušiti, a kada je bio igrač, na poluvremenu je pušio dvije cigarete. Posljedice su došle godinama kasnije kada je 2016. preminuo od raka pluća.

Cruyff je 1988. imenovan za trenera Barcelone, iste godine kada je Jesús Gil imenovao Paula Futrea za kapetana Atletica. Portugalac je također pušio. "12 cigareta u utorak, deset u srijedu, osam u četvrtak, šest u petak, četiri u subotu i jednu nakon jela u nedjelju.“

Veliki pušač bio je i Predrag Mijatović baš kao i Alfredo Di Stéfano a poznati je da u cigari i danas uživaju Ronaldo, Roberto Carlos, Messi, Özil, Zidane, Ronaldinho, Piqué...