Tina Turner, jedna od najlegendarnijih pjevačica u historiji muzike, umrla je ove srijede, 24. maja, u 83. godini života u svom domu u Zürichu (Švicarska). Već neko vrijeme borila se sa teškom bolešću.

Tina Turner je imala četvero djece. Najstariji joj je bio Craig Raymond Turner, dijete iz njezinog braka sa saksofonistom Raymondom Hillom, koji je počinio samoubistvo u ljeto 2018. "Još uvijek ne znam šta ga je dovelo do ponora", pričala je o smrti sina Turner mjesecima kasnije. “Bio je introvertirana osoba. Bio je jako sramežljiv, pa nisam primijetila, ali sada kada slušam naše posljednje razgovore, primjećujem promjenu. Zadnjih nekoliko puta kada smo razgovarali, razgovori su bili drugačiji, a ja sam to shvatila tek nakon samoubistva”, ispričala je.

Tini drugi suprug bio je Ike Turner, koji je preminuo 2007. godine i koji je nakon očeve smrti usvojio Craiga kao sina. Ronald 'Ronie' Turner bio je jedino biološko dijete koje su Tina i Ike Turner imali zajedno. Preminuo je od raka krajem prošle godine u 62. godini života.

Unatoč činjenici da je Ike Turner imao šestero djece, Tina je usvojila samo dvoje iz njegove veze s Lorraine Taylor, bili su to Ike Turner Jr., 65, i Michael, 64.

Tokom godina koje je pjevačica provela s Ikeom do njihovog razvoda 1976. godine, proživjela je pakao zbog suprugove agresivnosti, a njezina su djeca morala svjedočiti porodičnom nasilju kojem je bila izložena. "Ikeova djeca nikad nisu reagirala, ali moj najstariji sin, Craig, bio je vrlo emocionalno dijete", rekla je Tina u razgovoru sa Oprah Winfrey 2005. "Uvijek je tužno gledao dolje."

Od 1980-ih Tina je bila sretna sa Erwinom Bachom, on je bio ljubav njenog života. Taj 16 godina mlađi muzički producent i pjevačica bili su u vezi 25 godina dok se nisu odlučili vjenčati 2013. Tada se odrekla američkog državljanstva kako bi se mogla nastaniti u Švicarskoj gdje je živjela posljednje godine života s čovjekom koji ju je najviše volio, do te mjere da joj je 2017., nakon četiri godine braka, Bach donirao jedan svoj bubreg nakon što je Tini otkriveno zatajenje bubrega.

Čeka se oporuka koja otkriva posljednje želje pjevačice iza koje su hitovi poput 'Proud Mary', 'I Don't Wanna Lose You' ili 'Steamy Windows'. Do tada, prognoze su da će sva imovina Tine Turner biti podijeljena između njezina supruga i njezino dvoje djece koja su još živa.

Posljednje godine njenog života bile su strahovito komplikovane jer je njezino zdravlje postajalo sve lošije. Tokom prošlog desetljeća imala je moždani udar, rak debelog crijeva, visoki krvni tlak i hronično zatajenje bubrega.

Svjesna da lijeka nema, ispričala je svoje iskustvo objavljeno na stranici Show your Kidneys Love. Svjesna snage svog imidža, vjerovala je da je najbolji način da pomogne ljudima da se brinu o sebi pričanjem vlastite priče. Kada joj je 1978. godine dijagnosticirana hipertenzija, nije tome pridavala veliku važnost. Zapustila je samu sebe sve do 2009. godine kada je doživjela moždani udar "zbog moje loše kontrolirane hipertenzije".

"Izložila sam se velikoj opasnosti odbijajući prihvatiti stvarnost da mi trebaju svakodnevni lijekovi do kraja života. Predugo sam svoje tijelo smatrala neranjivim i neuništivim bastionom."

Prepustila se stručnjacima da uz pomoć odgovarajućih lijekova kontroliraju bolest, no ubrzo su se pojavile nuspojave poput umora, razdražljivosti i mučnine. Druga velika greška koju je napravila bila je što je poslušala prijatelja koji joj je preporučio homeopata iz Francuske koji je obećao da će svi ti simptomi nestati.

Ispričala je da "liječnicima nisam rekla za svoj eksperiment i kad je bio moj sljedeći rutinski pregled, jedva sam čekala da vidim je li homeopatski lijek snizio moj krvni tlak i poboljšao rad bubrega. Rijetko sam u nečemu toliko pogriješila u svom životu." Liječnici su joj rekli da je nastala šteta nepovratna jer je funkcija njezinih organa smanjena na minimum.

Živjela je u svom impresivnom dvorcu u Küsnachtu, gradiću u blizini Züricha na obali jezera. Tri sedmice nakon što se udala, 2013. godine, u prisustvu 120 uzvanika, među kojima su bili i njihovi bliski prijatelji David Bowie, Giorgio Armani i Oprah Winfrey, doživjela je moždani udar, a 2016. godine dijagnosticiran joj je rak koji je prouzročio tjelesno i psihičko propadanje. Morala je i na višemjesečnu dijalizu.

Godine 2017. suprug joj je donirao jedan svoj bubreg. Kako to ponekad biva u ovakvim zahvatima, njezino je tijelo pokušavalo odbaciti donorski bubreg, što je dovelo do sve češćih prijema u bolnicu, jer je "stalno osjećala mučninu i vrtoglavicu, zaboravljala je stvari i bila je jako uplašena".

U autobiografiji  napisala je da je zbog te patnje razmišljala o eutanaziji, ali je odustala od ideje o potpomognutom samoubistvu jer "moj muž nije želio izgubiti mene, nije želio nijednu drugu ženu, niti bilo koji drugi život."