Juli 2021. je bio najtopliji mjesec otkako su počela mjerenja prije 142 godine, podaci su američke Nacionalne agencije za istraživanje okeana i atmosfere (NOAA), javlja Anadolu Agency (AA).

Temperature zraka u julu na sjevernoj hemisferi oborile su rekord star 142 godine, s povećanjem od 1,54 stepena Celzijusa iznad mjesečnog prosjeka.

Rick Spinrad, voditelj NOAA, podsjetio je da je juli inače najtopliji mjesec u godini, međutim, ovogodišnji rekord postao je jedan od pokazatelja uznemirujućeg i destruktivnog načina na koji su klimatske promjene pogodile svijet.

Nacionalna uprava za okeane i atmosferu napomenula je da njeni mjesečni izvještaji odražavaju dugoročne promjene navedene u Međuvladinom odboru Ujedinjenih naroda (UN) o klimatskim promjenama (IPCC) objavljenom prošle sedmice.

U izvještaju je upozoreno da će se u 21. stoljeću prekoračiti dva stepena globalnog zatopljenja ako se ništa ne poduzme.

S druge strane, SAD se bore sa šumskim požarima, što stručnjaci pripisuju vrućini i suši uzrokovanim klimatskim promjenama.