Na 56. sjednici koja je održana danas Vijeće ministara razmatralo je inicijativu da se 11. juli proglasi Danom žalosti na području Bosne i Hercegovine. Ipak, kao što se to moglo i iščitati iz ranijih poteza predsjedavajućeg Zorana Tegeltije, ovaj prijedlog nije usvojen.

Najprije je Tegeltija kazao kako je inicijativa stigla kasno. Međutim, kasnije je utvrđeno kako su ispoštovane sve procedure te je za danas konačno i zakazana sjednica na kojoj se razmatralo ovo pitanje.

Za predloženu tačku bilo je šest glasova za (ministri iz reda Bošnjaka i Hrvata), dok su ministri iz reda Srba bili protiv tako da inicijativa nije dobila potrebnu većinu. U skladu sa Zakonom o Vijeću ministara BiH i Poslovniku o radu Vijeća ministara za konačnu odluku potrebno je obaviti i drugi krug glasanja, ali pretpostaviti je da se stanje neće značajnije promijeniti.

Podsjetimo, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH uputila je blagovremeno inicijativu predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji da se 11. juli, Dan obilježavanja genocida u Srebrenici, proglasi Danom žalosti u cijeloj državi.

Ministrica Turković je zatražila da se, ukoliko neće biti održana redovna sjednica Vijeća ministara BiH prije 11. jula, održi hitna telefonska sjednica na kojoj bi se usvojila odluka o Danu žalosti.