Na prvi pogled, kod običnog čovjeka taj medij izaziva privid ozbiljnog. Formiran predmet, tužitelji ulaze, krivična prijava, sastanci tužitelja. Kada se sve to začini izmišljenim anonimnim prijavama, naslovnicama na kojima su “respiratori koji ubijaju”, video porukama tužnih ljudi kojima je korona odnijela najbliže, a kojima nije jasno zašto im se ne dopušta da špartaju izolatorijem, dobijemo privid ozbiljnog tabloida.

Ali za razliku sličnih zapadnih “ass and tits” medijskih projekata koji se uglavnom bave Wagsicama i bojom kože unučadi sa kraljevskih dvorova, ovaj je sarajevski slučaj ozbiljniji. Ovaj se tabloid igra sa ljudskim životima, ovaj tabloid izaziva paniku lažnim informacijama i izmišljenim pismima te će uz sve to biti i odgovoran ukoliko se neko od rijetkih koji ga još uvijek ozbiljno shvaćaju odluči ostati kući i umrijeti umjesto da ode na liječenje u bolnicu.

Pakleni plan izazivanja nereda i panike u Sarajevu udarom na pandemijom istanjene živce Sarajlija polako propada, posebno nakon današnjeg sastanka u Vladi Kantona Sarajevo kada je utvrđeno da navodno pismo navodnih anonimnih anesteziologa u kojem, između ostalog, stoji kako “malina respiratori ubijaju” - ne postoji!

Takav rasplet događaja izazvao je očaj u tabloidu iz Tornja i njegovim vanbračnim portalima čiji su pakleni plan podgrijavali samozvani lideri opozicije sakriveni iza budžetskog parazita koji je, nakon dugogodišnjeg isisavanja državnih novaca za nekakav filmski festival, naglo odlučio postati lokalni Che Guevara najavivši to usklicima o “našem i njihovom Allahu”.

Više o temi: PRVO I DRUGO PISMO: Kratka historija jednog političkog obračuna

Zbog toga je u tabloidu iz očaja lansiran tekst o nekakvim sastancima tužitelja koji će “formirati predmet”. Onima koji slabije poznaju način na koji pravosuđe funkcionira, to može i zvučati ozbiljno, ali im treba pojasniti kako formiranje predmeta ne znači ništa. Isto kao što krivična prijava ne znači ništa. Ozbiljno zvuči, svako je može napisati, ona mora biti protokolisana po prijemu u Tužilaštvo ali u suštini sve to skupa ne znači ništa.

Ali očajnici iz tabloida svojski se trude da se izvuku iz gabule pa ispaljuju članke i zakazuju sastanke tužitelja, tvrdeći kako su “ljekari s KCUS-a jučer u SMS poruci pozvali tužioce da uđu na KCUS i provjere sve navode oko liječenja, prije svega respiratorima 'Srebrene maline' za koje su istakli da bukvalno ubijaju pacijente koji se liječe od korone na KCUS-u".

Gdje se to još državne tužitelje poziva SMS porukama? Koje navode, kojim su dokumentima ti navodi potkrijepljeni? Gdje su dokazi da respiratori “bukvalno ubijaju”?

Nema ih, naravno, oni postoje samo u bolesnim glavama onih koji su smislili kompletan projekat zastrašivanja ovdašnje javnosti, bolesni plan kakav do sada nije nikada viđen iako smo proteklih decenija svjedočili sličnim pokušajima, od izazivanja boračkih protesta, šatora ispred federalnih institucija do paljevine zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Ali ovaj se put otišlo predaleko.

Pismo koje je objavljeno u posrnulom, niskotiražnom tabloidu ne postoji, ono je izmišljeno. Potvrdili su to, kako smo saznali danas, kantonalni premijer Edin Forto i kantonalni ministar Haris Vranić tokom sastanka sa predstavnicima KCUS-a na čelu sa generalnom direktoricom Sebijom Izetbegović.

Na konferenciji za medije KCUS-a svi navodi "Dnevnog avaza" su u potpunosti demantirani iz usta više doktora i anesteziologa.

I zato što je izmišljeno, istragu o tome ko ga je osmislio i pustio u javnost provest će policijske agencije. Bez obzira što već sada tabloid kuka kako je to pritisak na novinare i prijetnja mediju.

Za ovakvo izazivanje straha i panike neko mora odgovarati, ova se stvar jednostavno mora izvesti na čistac. Kasnije će biti prekasno.