Nakon petogodišnje istrage, Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je zbog nedostatka dokaza obavijestilo Edima Kadića, nekadašnjeg oficira Armije RBiH, menadžera i aktuelnog pomoćnika direktora za komercijalne poslove Javne zdravstvene ustanove (JZU) Gradske apoteke Tuzla, da više nije osumnjičen za krivično djelo “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja”.

Podsjećamo, istraga u vezi s poslovanjem i primjenom Zakona o javnim nabavkama od JZU Gradske apoteke Tuzla pokrenuta je 2017. godine na osnovu prijave Mirnesa Ajanovića, tada vijećnika BOSS-a u Gradskom vijeću Tuzle, stranke čiji je Kadić bio član.

Ajanović je tada podnio prijavu protiv direktorice JZU Gradske apoteke Tuzla Aide Nišić i njenog pomoćnika Edima Kadića, koji je nakon izlaska iz BOSS-a bio vijećnik u Gradskom vijeću Tuzle.

Kadić, koji je na listi SDA za Skupštinu Tuzlanskog kantona na predstojećim izborima, naveo je da je istraga koja je vođena utjecala na njegovo zdravstveno stanje, a odgovorne je pozvao da razmisle o svemu i da podnesu ostavke. Naveo je da je u proteklih pet godina bio prisluškivan, da mu je pretresana imovina i da su oduzimane privatne stvari, kao i da su ispitane desetine svjedoka, iako on nije ovlaštena osoba u firmi.

Sve je to, naveo je, narušilo i ugled i dostojanstvo njega kao ličnosti i njegove porodice. “Pravda je spora ali dostižna, a ja od srca želim da svi dočekaju upravo onakvu kakvu i zaslužuju”, zaključio je Kadić.