Američki univerzitet Harvard odlučio je prestati ulagati u fosilna goriva nakon gotovo decenije dugih kritika studenata i fakulteta, javlja Anadolu Agency (AA).

“Harvard Management Company (HMC), koja upravlja zadužbama univerziteta sa sjedištem u Massachusettsu, smanjila je svoju izloženost fosilnim gorivima“, naveo je u saopćenju predsjednik te kompanije Larry Bacow.

Rekao je da HMC ima naslijeđena ulaganja kao ograničeni partner u velikom broju fondova privatnog kapitala sa udjelom u industriji fosilnih goriva.

“Ova indirektna ulaganja čine manje od dva posto zadužbine, a brojke nastavljaju trend smanjivanja“, istakao je Bacow.

Napominjući da HMC nije preuzeo nove obveze od 2019. godine, Bacow je rekao da HMC ne namjerava ulagati u tu oblast ni u budućnosti.

Zadužbina Univerziteta Harvard procijenjena je na oko 41,9 milijardi dolara od juna 2020. godine i najveća je akademska zadužbina na svijetu.

Univerzitet je ranije ove sedmice imenovao prvog zamjenika prorektora za klimu i održivost, čiji je cilj ubrzati i koordinirati istraživanje i obrazovanje o klimatskim promjenama.

Harvard Corporation, najviše upravljačko tijelo univerziteta, također je u aprilu 2020. godine uputilo HMC-u zahtjev da razvije plan za postizanje nulte emisije stakleničkih plinova do 2050.

"Niko od nas neće biti pošteđen realnosti klimatskih promjena, što znači da smo svi zajedno u ovome. Moramo pronaći način da radimo rame uz rame kako bismo imali nadu u promjenu ponašanja, usvajanje politika i dekarbonizaciju ekonomije“, poručio je Bacow.