Dvodnevnu obuku namijenjenu radnicima i veterinarima u skloništima, te veterinarskim inspektorima u utorak i srijedu na lokaciji Dogs Trust Škole za pse i uz asistenciju Dogs Trust trenera za obuku pasa, održala dr. vet. med. Dunja Kovač, bihejviorista, stručnjak za procjenu stepena socijalizacije pasa i provođenje bihejvioralne modifikacije.

Potreba za ovom obukom samo je jedan od aspekata u kojem je u skloništima u Bosni i Hercegovini potrebno unapređenje, a proizašla je iz ekspertnog izvještaja o stanju u skloništima u našoj zemlji.

Kako ističe dr. Kovač, rad s psima u uslovima skloništa se umnogome razlikuje od rada s vlasničkim psima, prvenstveno zato što su psi koji dospiju u sklonište često nepoznate historije i psihofizičkog statusa.

“Kao što pri prijemu psa u sklonište procjenjujemo njegovo fizičko zdravlje i radimo zdravstvene analize, tako isto radimo i procjenu njegovog psihičkog stanja kroz standardizovane testove bihejvioralne procjene“, rekla je ona i objasnila da ova procjena na prvom mjestu treba osigurati mentalnu dobrobit životinje u uslovima skloništa tako što će se sa životinjom postupati u skladu s procjenom njenog temperamenta i karaktera, a drugo, ova procjena povećava šansu za udomljavanje kroz pronalaženje idealnog doma na osnovu poklapanja s temperamentom i karakterom udomitelja. Upravo ovakvu metodu udomljavanja u svom fostering programu koristi Dogs Trust, s tom razlikom da psi koji pronađu dom u okviru ove Dogs Trust sheme ne dolaze iz skloništa.

“Dodatak ovakvoj vrsti procjene su svakako programi bihejvioralne modifikacije koji dolaze u sklopu ove obuke, a koji omogućavaju zaposlenima u skloništu da do udomljenja, ako se procijeni da je s psom potreban dodatni rad, postupaju tako da uočene probleme u ponašanju svedu na minimum što omogućava bolju kontrolu i rukovanje sa životinjom i poslije udomljenja”, kaže dr. Kovač.

Ona naglašava da je svaki pas u skloništu obavezan da prođe ovu bihejvioralnu procjenu kako bi se proglasio podobnim da bude bezbjedno i uspješno udomljen, saopćio je Dogs Trust.