Tetris | 14.09.2022.

Udruženi politički poduhvat NS i HDZ

Obrisan dokument koji je otkrio da je majka Nihada Uka u biračkom odboru u ime HDZ-a

Portal Faktor je jutros objavio da je u zvaničnom dokumentu Općinske izborne komisije u Centru pod nazivom "Rješenje o imenovanju predsjednika i članova biračkih odbora kao i njihovih zamjenika za Opće izbore 2022. godine."

Faktor

Nakon što je Faktor objavio da je majka generalnog sekretara Naše stranke Nihada Uka, Halima Uk, u biračkom odboru ispred HDZ-a, dokument koji to potvrđuje naprasno je nestao sa stranice Općine Centar, odnosno Općinske izborne komisije. 

Halima Uk za Faktor je rekla da uopće ne radi za Opće izbore 2022. godine, te da je potpuna laž da ima bilo kakve veze s HDZ-om.

Ipak, zvanični dokumenti na stranici Općinske izborne komisije govore suprotno. Međutim, nakon objavljivanja teksta na Faktoru, dokument koji je sačinjen 2. septembra, je ubrzo obrisan sa stranice, te više nije dostupan javnosti.

Ime Halime Uk, majke generalnog sekretara Naše stranke Nihada Uka, našlo se na spisku biračkog odbora ispred HDZ-a. Uk je član biračkog odbora u Općini Centar, biračko mjesto na Džidžikovcu, u OŠ Musa Ćazim Ćatić.

Podsjećamo, portal Faktor je jutros objavio da je u zvaničnom dokumentu Općinske izborne komisije u Centru pod nazivom "Rješenje o imenovanju predsjednika i članova biračkih odbora kao i njihovih zamjenika za Opće izbore 2022. godine."

Provjeravali smo da li se radi zaista o majci generalnog sekretara Naše stranke i kako to da je ona u biračkom odboru u ime HDZ-a. Halima Uk kategorično negira da uopće radi na izborima.

- To nije istina. Ja nemam nikakve veze s HDZ-om, niti ja uopće radim ove izbore. Ne znam uopće ko širi te dezinformacije - kazala je Halima Uk za Faktor.

Ipak, zvanični dokumenti koji su dostupni javnosti govore drugačije.

Brojevi 00027, koji se nalaze pored imena Halime Uk, potvrđuju i to da je ona u biračkom odboru ispred HDZ-a. Ti brojevi u Centralnoj izbornoj komisiji označavaju HDZ u zvaničnim dokumentima, odnosno broj ove stranke.

Da ovaj primjer nije izolovan slučja dokazuju fotografije dokumenata koje je u posjed dobila redakcija Stava, a na kojima se nalazi ime Zlatana Fazlića, koji je sin aktuelnog vijećnika Naše stranke Samira Fazlića.

Očekuje se da će u narednom periodu u javnosti biti otkriveno još sličnih slučajeva saradnje Naše stranke i drugih političkih opcija koje za sebe vole reći da su opozicija sa HDZ-om ali vjerovatno i sa drugim strankama koje oni nazivaju nacionalističkim.

Sradnja Naše stranke i HDZ-a je najočitija bila na historijskim izborima u Mostaru kada je ruka Boške Ćavara bila odlučujuća. Njihovi zajednički interesi se poklapaju na želji da izbace SDA iz vlasti na federalnom i državnom nivou. 

Podsjećamo, da je na prošlim izborima za predsjedništvo Bosne i Hercegovine Naša stranka imala Borišu Falatara koji je imao funkciju oduzimanja glasova od Željka Komšića.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

DA NIJE TUŽNO, BILO BI ŽALOSNO: U Vladi FBiH slave godinu dana svoje vlasti

Konaković najavio konferenciju: Danas ćemo detaljno o pravosudno-medijsko-policijskoj mafiji

Nakon optužbi na račun supruge: Španski premijer Sanchez razmišlja o ostavci

Siljanovska Divkova i Pendarovski u drugom krugu predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji