Nevladina organizacija Centar za promociju civilnog društva ove godine proslavlja 25. rođendan. Umjesto rođendanskog slavlja, odlučili su se za obnovu spomenika Međunarodnoj zajednici – ICAR konzerva autora Nebojše Šerića Šobe u centru Sarajeva, i to u partnerstvu s Gradom Sarajevom i Akademijom likovnih umjetnosti.

Nebojša Šerić Šoba je 2007. godine, kao sarkastično prezentiranje stava prema pomoći međunarodne zajednice onima koji su u najtežim vremenima bili primorani jesti sadržinu ICAR konzerve, podigao spomenik na Vilsonovom šetalištu, a organizatori su kazali kako su obnovom spomenika željeli poslati poruku organizacijama civilnog društva i uspješnim bh. kompanijama da započnu slične aktivnosti u cilju obnove našeg kulturno-historijskog naslijeđa.

Iako je Šoba presretan zbog toga što se neko sjetio obnoviti njegovu instalaciju, za “Stav” je rekao kako trenutni izgled ICAR konzerve ne odgovara onom originalnom jer je na njemu drugačija boja i natpis.

“Plava boja je drugačija i spominje se Nizozemska. 'Centar za promociju civilnog društva' mi je davno ponudio popravljanje ovog spomenika i ja sam se složio. Poslao sam im pripremu, ali je, izgleda, ona negdje nestala, pa je neko u međuvremenu napravio svoju. Dosta je konfuzije u ovoj priči, ali ne želim bilo koga kritizirati jer je ipak odrađen posao. Štaviše, zahvalan sam.”

Iz Centra za promociju civilnog društva su nam prokomentirali da su dobili pripremu od prethodnika koji su radili na projektu obnove i da je to jedini razlog zašto je došlo do zabune. Ističu da će vrlo rado napraviti korekcije ako za to bude novaca. Ipak, podvukli su, trenutno najvažnija stvar je da je počela obnova spomenika, što bi trebao biti motiv i drugima za slične projekte.