Kada su prije pet godina provalili u objekte muzeja Mosul, divljaci takozvanog ISIL-a porazbijali su većinu artefakata. Figure koje su podsjećale na kraljeve Hatre, glavnoga grada Partskog carstva koje je napredovalo u 1. stoljeću p.n.e nestale su pod njihovim buzdovanima. Muzej druge iračke prijestolnice, koji su vandali samozvane Islamske države pretvorili u ruševine, ponovo otvara svoja vrata usred grada koji se pokušava podići iz pepela.

Centar, neoklasičnu zgradu otvorenu svečano 1952. godine, ti su teroristi pretvorili u kancelariju za naplatu poreza za svoje borce. Sada, tri godine nakon oslobađanja grada, prostor postaje mjesto izložbe skulptura koje potpisuje Omar Qais, lokalni umjetnik. Izložba rekreira neka blaga asirske civilizacije, od Lamassua, kolosalnih kipova krilatih bikova do likova monarha Sargona II ili Ašurbanipala.

„Muzej u Mosulu bio je drugi po veličini muzej u Iraku, nakon Nacionalnog muzeja u Bagdadu. U njemu se nalazila važna zbirka umjetnina i predmeta iz cijelog Iraka od antičkih vremena do islamskih vremena ”, kaže Helen Malko, arheologinja koja je proučavala uništavanje baštine Sirije i Iraka. „Dragulj kolekcije bili su asirski komadi. Neki od njih ostali su u muzeju, a uništila ih je IS“, dodaje.

Namjerna devastacija centra snimljena je u februaru 2015. godine u jednom od propagandnih videozapisa organizacije koja je u jednom trenutku pod svojom kontrolom imala trećinu Iraka. Kad su iračke trupe ušle u kompleks dvije godine kasnije, vidjeli su da je šteta ogromna. Muzej je prvo opljačkan 2003. godine, nakon američke invazije na tu zemlju. Godine 2018., uplaćeno mu je na ime odštete 1,5 miliona dolara u saradnji sa muzejom Louvre i Smithsonian.

Radovi na stabilizaciji zgrade i u kraljevskoj dvorani, najstarijem krilu kompleksa, omogućili su otvaranje prostor za izložbe lokalnih umjetnika i monografija koji prikazuju grad kakav je bio prije napada terorista. Qaisove skulpture bile su skrivene u podrumu tokom ISIL-ove okupacije grada. U oktobru, tokom posjete Velikoj Britaniji, irački premijer Mustafa al Kadhimi najavio je da će London 2021. godine vratiti u zemlju oko 5.000 starina, uključujući sumersku ploču pronađenu na digitalnoj aukciji.

„Muzejsko osoblje, u saradnji s međunarodnim timovima arheologa i stručnjaka, postupno je okupljalo i čuvalo ono što je ostalo nakon protjerivanja IS-a. Bez obzira na to što je sada izloženo, činjenica da se muzej oporavlja i otvoren za javnost izuzetan je korak ", priznaje Malko." Ponovo otvaranje simbolična je pobjeda i pokušaj obnove kulturnog života Mosula i kulturno raznolikog stanovništva.“

Otvaranje dvorana popraćeno je obnovom džamija i crkava koje su nekada bile ikone heterogenog društva. U Mosulu i oko njega teroristi ISIL-a su vodili široku kampanju uništavanja baštine. Uništili su utvrđeni grad Hatra, glavni grad Partskog carstva i epicentar prvog arapskog kraljevstva; ruševine Dur Sharrukina ili arheološka nalazišta Ninive i Nimrud.

«Put je dugačak i prekompliciran. Međutim, prvi korak je usredotočiti se na dokumentiranje i očuvanje onoga što je vani “, naglašava Malko. „Rad i obuka mladih iračkih arheologa presudno je jer će oni biti sljedeća generacija odgovorna za zaštitu kulturne baštine zemlje. Uključivanje lokalnih zajednica u proces kroz obuku u zajednici, podizanje svijesti i informiranje javnosti ključno je za osiguravanje buduće zaštite mjesta i muzeja.”