Doc. dr. sc. Ademir Spahić smijenjen je sa pozicije glavnog tehničara u Javnoj ustanovi Dom zdravlja Kantona Sarajevo i od 20. maja radi kao odgovorni medicinski tehničar u Školskom dispanzeru.

Spahić kaže kako će svoja prava uskoro potražiti i na sudu.

- Postoji procedura koja se treba ispoštovati, a to znači da je sada na potezu v. d. Upravnog odbora, koji je prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti drugostepeni organ, da da svoje mišljenje. Moj advokat je o svemu obavijestio i inspekciju rada. Kada se te procedure završe, onda ću se obratiti nadležnom sudu - kaže Spahić.

Faktor je prošlog mjeseca pisao o Spahićevoj smjeni koju je pokrenuo v. d. generalnog direktora mr. med. sci. prim. dr. Milan Mioković.

U tekstu, koji je na portalu Faktor objavljen 24. aprila, Spahić je, između ostalog, kazao "kako je Mioković njegovu nezakonitu smjenu pokrenuo na izričito traženje funkcionera Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) Sarajevo".

- Tri puta me je zvao Mioković. Prvi put to se desilo još dok nije preuzeo funkciju v. d. direktora Doma zdravlja. Nakon što je saznao da će biti generalni direktor, dva dana poslije Mioković me je pozvao u svoju kancelariju i rekao mi da je dobio nalog od Adnana Štete, predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo, Kenana Magode, ministra kulture i sporta KS, dr. Enisa Hasanovića, ministra zdravstva KS, i Davora Čičića, zastupnika u Skupštini KS, koji su mu eksplicitno naredili da me mora pomjeriti sa mjesta glavnog tehničara ustanove - rekao je krajem aprila Spahić u razgovoru za Faktor.

 

U međuvremenu Faktor je došao u posjed audiosnimka razgovora između Miokovića i Spahića. Prema izvoru Faktora, u pitanju su dva razgovora koji su vođeni, jedan 26. a drugi 29. marta.

U nastavku pročitajte transkript razgovora:

Mioković: Daduka, šta ćemo s tobom, legendo?

Spahić: Hajd ono nešto na brzinu bi. Ti si bio kod njih pred ono...

Mioković: Jeste, jeste.

Spahić: Ti reče onda Hasanović, Šteta, Magoda i Čičić.

Mioković: Svi, i ovaj v. d. predsjednika, mislim i on je naknadno. Svi znaju to, svi znaju sve...

Spahić: Da se sklonim ja, tako su ti rekli je l'?

Mioković: Rekli su da ne možeš ostati na tom mjestu nikako i da će bilo ko, ako ja ne uzmem, ko god dođe, isti će, da ne kažem, biti taj njihov stav.

Spahić: Ako je sva briga u zdravstvenom sistemu i vladajuće koalicije da se Adnan Šteta, Enis Hasanović, Davor Čičić, Kenan Magoda, koji su to tražili od tebe, je l' tako, iživljavaju na meni, to neće moći. Mislim, evo ja i ti otvoreno pričamo. Ti znaš odnos koji imaš s njima, ja pričam drugarski s tobom. Ti kreni danas u moju smjenu, ali ti da znaš, ja ću tužiti. Ne tebe ko tebe, nego ću tužiti ustanovu. Znači, ovo je čisto iživljavanje političko, politički mobing.

Mioković: Ja, razumijem, razumijem.

Spahić: Ti nisi ni sjeo ovdje, oni su tebe nazvali i rekli: "Moraš to uraditi". Je l' tako?

Mioković: Da.

Spahić: I tebi imputiraju nešto, i eto govore ako ti ne budeš itd., itd. Nije nikakav problem. Ja opet kažem, zakon je jasan za sviju, i za Ademira Spahića i Milana Miokovića i sviju. Ja neću dozvoliti da se oni iživljavaju na meni zato što sam ja ukazivao na kriminal. Sam znaš da je čovjek koji je bio prije tebe pravio kriminal. Opet ja kažem, ti nemoj da ti bude sprega, ti ako imaš naredbu od njih, ko što si rekao da imaš da kreneš u to, ti kreni. Odmah da znaš, ja nisam čovjek koji govori iza leđa. Ja ću odmah u medije izaći i reći da je to politički progon od SDP-a, da se to od tebe zahtijeva. Mislim, pazi ja ne lažem ništa, pričamo ja i ti.

Mioković: Ma ja, ma ja.

Spahić: Ako je Ademir Spahić, koji je zbog ukazivanja na kriminalne radnje bivšeg direktora, koji je imao ogromnu podršku predsjednika partije, i sad mene treba neko da maltretira i mobinguje, to neće moći. Ne što je meni stalo da ja budem glavni tehničar ustanove, nego jednostavno što ja ne dam na sebe. Ja nisam dao na sebe ni Sebiji Izetbegović...

Mioković: Ma znam.

Spahić: ... koja je na isti način to radila na čistu miru. I to sam dokazao i pred sudom i svugdje, tako da to sigurno neću dozvoliti ni Magodi, ni Hasanoviću, ni Šteti, ni Davoru Čičiću koji su, prije nego što si i sjeo ovdje, izabran si bio u srijedu, oni su te u petak zvali, koliko se ja sjećam.

Mioković: Ja znam da je bilo brzo, i ja mislim da je bilo tako otprilike.

Spahić: Srijeda, sjećam se, Upravni odbor bio, ti imenovan za v. d., oni tebe zvali u petak. Ja i ti sjedili u ponedjeljak, ja otišao u srijedu na odmor, koliko se ja sjećam.

Mioković: I ja mislim, sve je bilo... Hoćeš li još da pogledamo ta eventualno mjesta, samo što su oni, neće ni oni tebe na high levelu znaš, o tome se radi.

Spahić: Al', ko su oni? Vidi, ko su oni? Šta su ti rekli kad si im rek'o ti šta ja tražim?

Mioković: Da to ne ide, ne može.

Spahić: I šta oni kažu, oni bi najsretniji bili kad bi ti meni mog'o dati otkaz.

Mioković: Nije, kad bi ti bio nešto sitno, ma ja, ma ja, ma ja.

Spahić: Vidi, ko je najglasniji bio, majke ti, od njih sviju?

Mioković: Ne znam, svi su oni, kako bi rekao, jednodušno.