U povodu 77. godišnjice ubistva 66 hercegovačkih franjevaca, u ponedjeljak su u Širokom Brijegu zapaljene svijeće te je služena misa zadušnica.

"Na današnji dan prije 77 godina jugokomunisti su počinili zločin nad svećenicima i franjevcima u samostanu na Širokom Brijegu. Njih dvanaeoricu koje su pronašli u samostanu, odveli su do ratnog skloništa, ubili ih, polili benzinom i zatim zapalili. To je bio uvod za sva iduća događanja, za druge nepravedno ubijene franjevce u Mostaru, Čitluku, Ljubuškom i mnogim drugim mjestima, sveukupno njih 66, kao i za ubijene članove puka Božjeg", priopćeno je iz Vicepostulature postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“.

U Drugom svjetskom ratu i nakon njega je iz općine Široki Brijeg ubijeno 2.165 osoba, a iz Zapadnohercegovačkog Kantona 7.003 osobe. U čast svima njima služena je misa zadušnica. 

Svečanu misu zadušnicu predslavio je provincijal hercegovačkih franjevaca fra Miljenko Šteko uz sumisništvo vicepostulatora fra Miljenka Stojića, gvardijana i 40-ak drugih hercegovačkih franjevaca.

U svojoj propovijedi fra Miljenko je naglasio kako su franjevci na ovim prostorima bili obespravljeni, proganjani, ubijani i zatirani. Godine 1944. Provincija je bilježila 231 franjevca, a godinu dana poslije, u aprilu 1945. godine samo 61.

"Mnogi su bili ubijeni, mnogi završili na Bleiburgu i Križnom putu. Prije ove mise bili smo na stratištu naše dvanaestorice braće. Partizani su ih jednog po jednog smaknuli hicem u zatiljak i strmoglavili niz stube skloništa, onda ih polili benzinom i zapalili, kao da nisu dovoljno poniženja i strahote učinili ovim monstruoznim ubojstvom. Sklonište su zatrpali i svoj zločin krvavi obavili velom šutnje i prijetnje da se o njemu ne smije progovoriti. I to traje do ovoga trenutka. Ime ni jednoga neposredna izvršitelja zločina ne znamo, ni jednog iskaza njihova nemamo, a kamoli isprike i pokajanja za ubojstvo", kazao je Stojić.

Gvardijan širokobriješkog samostana fra Ivan Marić kazao je kako je prije 77 godina glas mučeništva pukao jače i utišao neprijateljev obarač.

"Jeka mučeništva među nama ne prestaje, odjekuje i danas preko naših molitvi i liturgijskog zajedništva. Poseban je osjećaj ovih dana vidjeti hodočasnike, a posebno članove obitelji od kojih su mnogi još jučer došli na ispovijed i molili se na grobu fratara, a pri tome ponosno svjedoče kako je neki od ubijenih fratara 'iz naše kuće', zatim vjernike, a među njima sve više mladih, kako zdušno i srčano mole za zagovor naših fratara", kazao je Marić.