Društvo | 22.04.2022.

U mjestu Nemila kod Zenice

Obilježen Dan nacionalnog suvereniteta i djeteta

Svečanost povodom obilježavanja 23. aprila – Dana nacionalnog suvereniteta i djeteta – održana je u Osnovnoj školi "Ćamil Sijarić" Nemila, gdje je organiziran kulturno-umjetnički program. Za djecu ove osnovne škole otvoreno je i školsko igralište. Projekt je finansirala istanbulska općina Eyupsultan, na inicijativu Unije međunarodnih demokrata.

R.I.

U mnogim školama u Bosni i Hercegovini, kojima se izučava turski jezik, organizirani su programi povodom obilježavanja 23. aprila - Dana nacionalnog suvereniteta i djeteta. Svečanost tim povodom održana je u Osnovnoj školi "Ćamil Sijarić" Nemila, javlja Anadolu Agency (AA).

Djeca koja uče turski jezik pripremila su prigodan kulturno-umjetnički program povodom obilježavanja 23. aprila.

Direktor Instituta "Yunus Emre" Sarajevo Mehmet Akif Yaman u izjavi za AA rekao je kako se u državnim školama u Bosni i Hercegovini od 2011. godine turski jezik izučava kao izborni predmet.

“Ovaj projekt organiziramo pod nazivom 'Moj izbor je turski'. U tom okviru održavamo mnoge aktivnosti, takmičenja, posjete bratskim školama i dječiji festival. Prije pandemije smo devet puta organizirali taj festival u kojem je učestvovalo 6.000 djece”, rekao je Yaman.

Dodao je kako je festival u protekle tri godine zbog pandemije nije bilo moguće organizirati u većem obimu.

"Ovdje danas neće biti većeg obima, ali održavamo u uslovima u kojima to pandemija dozvoljava", rekao je Yaman.

Istakao je kako u okviru projekta "Moj izbor je turski" u mnogim školama u Federaciji Bosne i Hercegovine traje 15 takmičenja u pjevanju, poeziji, crtanju...

"Zbog pandemije festival simbolično organiziramo samo ovdje", rekao je Yaman.

Za djecu ove osnovne škole otvoreno je i školsko igralište. Projekt je finansirala istanbulska općina Eyupsultan, na inicijativu Unije međunarodnih demokrata (UID).

Predsjednica UID-a BiH Amina Šećerović-Kasli kazala je kako su danas u posjeti Nemili kako bi radost 23. aprila podijelili s djecom.

"Organizirat ćemo manji program i slušat ćemo ih kako pjevaju i recitiraju poeziju. Istovremeno, imat ćemo otvorenje školskog igrališta, a projekt je finansirala općina Eyupsultan na inicijativu UID-a", rekla je Šećerović-Kasli.

Dodala je kako kad se kaže školsko igralište, obično se misli na nešto jednostavno. Podsjetila je kako su u Turkiye ovakva igrališta česta zbog čega su djeca veoma sretna.

"Ovdje je igralište poput luksuza. Zbog toga smo mi u UID-u pridali važnost ovom pitanju i zbog toga smo napravili prvi park uz podršku načelnika Deniza Kokena", rekla je Šećerović-Kasli.

Nada se da će u budućnosti biti organizirani slični projekti.

Nastavku uspješne saradnje Republike Turkiye i Bosne i Hercegovine nada se i Faruk Berat Akcesme, savjetnik za obrazovanje pri Ambasadi Republike Turkiye u Sarajevu.

"Kao što je poznato, 23. april obilježava se kao Nacionalni dan suvereniteta i djeteta. Ovaj praznik se s velikom radošću obilježava u Turkiye", rekao je Akcesme.

Dodao je kako se ovakvi programi obilježavaju i van granica Turkiye.

Osvrnuo se na dobru saradnju s školom "Ćamil Sijarić" u Nemiloj, kao i mnogim drugim školama u Bosni i Hercegovini.

Govorio je i projektima realiziranim u tom pogledu.

"Ovo je veoma radostan dan za nas, a vidimo i za djecu. Možda je ovo mjesto daleko, ali vjerujte kako se ovaj dan obilježava u Turkiye s radošću, tu radost danas vidimo i ovdje", rekao je Akcesme.

Istakao je kako se nada da će saradnja biti nastavljena i na višem nivou.

Direktor OŠ "Ćamil Sijarić" Nemila Ahmed Buljubašić zahvalio je UID-u Bosne i Hercegovine i načelniku općine Eyupsultan Denizu Kokenu na vrijednoj donaciji.

“Imamo stalnu saradnju kako s Unijom tako i Institutom 'Yunus Emre'. Ona se ogleda i kroz promociju turskog jezika i kroz različite aktivnost. Ovo je jedan od većih projekata, na čemu smo zahvalni. Djeca su oduševljena, lokalna zajednica je oduševljena”, rekao je Buljubašić.

Dodao je kako se u ovoj školi izučavaju engleski, njemački i turski jezik, koji je izborni predmet.

“Trenutno imamo osam odjeljenja turskog jezika i oko 130 učenika koji izučavaju turski jezik”, rekao je Buljubašić.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

“Krila slobode” na Golom brdu svjedoče o uzvišenoj borbi Armije RBiH

Priče o muslimanskim vojnicima u australijskoj vojsci otrgnute iz zaborava

Bangladeš pogođen toplotnim talasom: Hiljade vjernika uče dove za kišu

Bosna mora biti ponosna što je imala Dževada Jahića u svojim redovima