Obilježavanje godišnjice zločina HVO-a nad bošnjačkim stanovništvom Ahmića, Donje Večeriske i drugih mjesta općine Vitez trajat će jedanaest dana, a komemoracija žrtvama, polaganje cvijeća, učenje Fatihe i odavanje počasti žrtvama na Šehidskom obilježju u Ahmićima bit će održano 16. aprila, rečeno je danas na press-konferenciji koju je organiziralo Udruženje “16. april”.

Predsjednik organizacionog odbora i premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo poručio je da se Ahmići moraju pamtiti te da će samo istinom prezentirati ono što su međunarodni i domaći sudovi presudili.

“Poruka je da pamtimo Ahmiće i sva stratišta. Mi moramo živjeti zajedno, ali zločin je zločin i onaj ko ga je počinio, uvijek će biti zločinac. Sve što činimo, radimo to da ne dođe do zaborava. Treba pamtiti sva stratišta bez obzira na vjeru i naciju”, kazao je Lendo.

Pozvao je sve da pomognu ovogodišnje obilježavanje, učestvujući u pohodu, ali i logistici, kako bi se opremio centar u Ahmićima.

Predsjednik Udruženja “16. april” Armin Ahmić istakao je da je od velikog značaja da se takvim obilježavanjima prenosi poruka mlađim generacijama da se zločini ne smiju ponavljati.

“Posebno kada je 30. godišnjica i kada nam dolaze mnoge delegacije i gosti iz svijeta, moramo poslati jasnu i snažnu poruku da se stravični zločini ne smiju dešavati i da moramo tragati za istinom”, kazao je Ahmić.

Podsjećanje na trideset godina od ovog zločina počelo je 15. marta u Hagu promocijom knjige Ahmići: Osam dana trinaestogodišnjeg Adnana autora Thomasa Obruče i protagoniste Adnana Zeca te održavanjem panela na kojem je između ostalih govorio glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz.

U okviru obilježavanja planirano je održavanje velikog broja kulturnih, sportskih i vjerskih događaja.

U ranim jutarnjim satima 16. aprila 1993. godine jedinice za posebne namjene Hrvatskog vijeća obrane (HVO) “Džokeri“ i “Maturice“ napale su selo Ahmići. Ezan za sabah-namaz bio je znak za napad.

Ubijeno je 116 bošnjačkih civila, a najmlađa žrtva u Ahmićima bila je tromjesečna beba.

(Ivor: Fena)