Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je, na današnjoj sjednici u Sarajevu kojom je, po ovlaštenju premijera, predsjedavala zamjenica premijera i federalna ministrica finansija Jelka Milićević, usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u FBiH, te naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Vladama kantona, odnosno kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva naređeno je da kontinuirano prate epidemiološku situaciju na području kantona, te u slučaju pogoršanja pravovremeno djeluju i donose mjere spram epidemiološke situacije i o tome redovno izvještavaju Krizni štab FMZ-a.

Krizni štab FMZ-a je zadužen da kontinuirano prati epidemiološku situaciju COVID-19 na području FBiH te, u slučaju pogoršanja, odmah preporuči Vladi Federacije BiH nove mjere.

Naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva donose se s rokom važenja od 30 dana računajući od danas.

Među naredbama je i obavezno nošenje respiratorne zaštitne maske u svim zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite (uposlenici, pacijenti i svi posjetioci). Naloženo je zdravstvenim ustanovama da reduciraju posjete u skladu s kriznim planom pripravnosti i odgovora na pojavu COVID-19.

Kantonalni zavodi za javno zdravstvo kantona zaduženi su da nadziru provođenje i primjenu kantonalnog kriznog plana pripravnosti i odgovora na pojavu novog koronavirusa.

Naloženo je mikrobiološkim laboratorijima da redovno dostavljaju podatke Zavodu za javno zdravstvo FBiH o testiranim osobama i rezultatima testiranja putem online platforme COVID-19.ba, koja u realnom vremenu prikazuje podatke o COVID-19 u FBiH, a svakim danom do 12 sati za prethodni dan.

Nadležna tijela vlasti u kantonima, kao i zdravstvene ustanove u kantonima, dužna su otvoriti punktove za vakcinaciju protiv COVID-19 na nivou svake općine s ciljem veće dostupnosti vakcinacije stanovništvu.

Krizni štab FMZ-a će današnje zaključke s prilozima dostaviti kantonalnim ministarstavima zdravstva i njihovim kriznim štabovima, zdravstvenim ustanovama s područja kantona, kliničkim centrima u FBiH, općim, kantonalnim i specijalnim bolnicama, Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i kantonalnim upravama policije.

U skladu sa zaključkom od 8. januara prošle godine, Vlada FBiH će obavijestiti Parlament FBiH o epidemiološkoj situaciji u FBiH i mjerama koje je donijela s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa.

U informaciji je procijenjeno da je prijetnja zdravlju opće populacije umjerena do visoka.

Prema podacima dostavljenim Zavodu za javno zdravstvo FBiH, u Federaciji BiH trenutno evidentirano 7.657 aktivnih slučajeva COVID-19.

Na nivou FBiH sedmodnevna incidenca iznosi 62,69 slučajeva na 100.000 stanovnika. U posljednjih sedam dana, više incidence od prosječne imaju Posavski (227,35), Hercegovačko-neretvanski (129,97), Tuzlanski (108,93) i Zapadnohercegovački kanton (68,53). Rezultati antigenskih testiranja nisu uključeni u ovaj izvještaj, te stoga ne prikazuju realno stanje epidemiološke situacije.

U Federaciji BiH (nedostaju podaci iz Zapadnohercegovačkog kantona, a iz Hercegovačko-neretvanskog kantona su nepotpuni) je na bolničkom liječenju trenutno 148 osoba zbog COVID-19, od kojih je osam (5,4 posto) na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji.

Prema dostavljenim podacima, od 126 hospitaliziranih osoba s podatkom o vakcinalnom statusu, 96 (76,2 posto) je nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih, a 30 (23,8 posto) potpuno vakcinisanih.