Narodni pokret Srba s Kosova “Otadžbina” bez imalo poštede udara Milorada Dodika, politički vrh bh. entiteta RS, ali i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Optužuju političare iz RS-a da “sreću jednog dijela srpskog naroda temelje na nesreći drugog dijela srpskog naroda”, dok trenutni režim u Beogradu nazivaju “izdajničkim” i prišivaju mu autorstvo non-papera, koji su u proteklom periodu nerijetko dovodili do ozbiljnog dizanja tenzija u regiji. Kako navode, stavovi Milorada Dodika o Kosovu u posljednjih desetak godina poprilično su sporni te smatraju da politički dužnosnici iz Banje Luke nastoje žrtvovati Kosovo zarad svojih interesa, dok Aleksandru Vučiću spočitavaju potpisivanje Briselskog sporazuma i “njegovo zalaganje za podjelu Kosova”.

U otvorenom pismu, u kojem nastoje uporediti neuporedivo, tj. status nezavisne države Kosovo i entiteta unutar također nezavisne, međunarodno priznate i cjelovite Bosne i Hercegovine, naveli su činjenicu koju politički lideri iz manjeg bh. entiteta nikako ne mogu prevaliti preko usta i srca: “U pravno-političkom smislu, mnogo je lakše sačuvati Kosovo i Metohiju u sastavu Republike Srbije nego odvojiti RS od BiH.”

Iako je i pitanje Kosova već davno riješeno, još u februaru 2008. godine, i prema svemu sudeći nemoguće ga je vratiti u granice Srbije, još je teže dirati u granice BiH. Treba podsjetiti da su se velikodržavne težnje naših istočnih susjeda kroz historiju pokazale izrazito neuspješnim. Što više teže stvaranju velike Srbije na štetu država u okruženju, ostaje im sve manje teritorije. Kosovo se otcijepilo prije 13 godina, dugo je nemirno u jednom dijelu Vojvodine, a nije novost da je i Sandžak sistemski zapostavljen. Međutim, kada ultranacionalističke grupacije u Srbiji, bh. entitetu RS ili na Kosovu ne napadaju druge, ne diraju u teritorijalni integritet susjednih zemalja, onda se međusobno glođu oko načina na koji bi bio ustrojen njihov iredentistički mitski projekt. Ovo je samo još jedan dokaz u nizu koji ide u prilog tezi da su Srbija i prosrpske političke snage najveći destabilizirajući faktor u regiji.