Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić je povodom najavljenih razgovora o izmjenama Ustava Bosne i Hercegovine istakao da oni koji razgovaraju o Izbornom zakonu u BiH i promjenama Ustava ne bi trebali ponavljati greške iz Dejtona, te greške iz 2002. godine kada je provedena implementacija Odluka Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda na cijeloj teritoriji BiH. 

"Bošnjaci, ali i Hrvati, izloženi su najgrubljem obliku sistemske diskriminacije u RS-u u BiH. Diskriminacija koja se provodi ostavlja drastične posljedice na broj Bošnjaka i Hrvata u ovom entitetu. Zbog nemogućnosti zapošljavanja u javnom sektoru entitetskim i lokalnim organima, te nepostojanja adekvatnog obrazovnog procesa, broj Hrvata i Bošnjaka zadnjih godina se gotovo prepolovio u ovom entitetu. Temelj diskriminacije je Ustav entiteta, u kojem ne postoje adekvatni mehanizmi, putem kojih Bošnjaci i Hrvati mogu zaštititi svoje interese i spriječiti diskriminaciju u ovom entitetu", saopćio je Salkić. 

Pozvao je domaće i međunarodne učesnike u razgovorima o predstojećim ustavnim promjenama, da učine sve građane BiH potpuno ravnopravnima, tako što će ukloniti asimetrična rješenja u Ustavu BiH i entiteta u BiH, koja se tiču nadležnosti i procesa odlučivanja u domovima naroda i Vijeću naroda.

Smatra da svaki građanin, kao i svaka etnička grupa, treba biti ravnopravna sa drugima, a ovo je jedan od prvih koraka ka ravnopravnosti.

"Eliminacijom asimetričnih rješenja izjednačili bi mogućnosti svih naroda i građana na cijeloj teritoriji BiH da zaštite svoja prava, a u isto vrijeme oduzeli bi mogućnost drugima da provode diskriminaciju. Iz ustavne neravnopravnosti i asimetričnih rješenja izvire, na njoj živi i razvija se sistemska diskriminacija kao moderni alat za mirnodopsko etničko čišćenje", poručio je Salkić u saopćenju.