Savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milan Tegeltija jučer je na svom Twitter nalogu napisao kako suprotno mišljenje predsjedavajuće Apelacionog vijeća Haškog suda u slučaju presude Ratku Mladiću Prisce Matimba Nyambe ne mijenja presudu, ali da za historiju ima ogroman značaj "zato što niko ne može reći da je presuda jedinstven civilizacijski stav i da svako sutra može da kaže legitimno kako se slaže sa suprotnim mišljenjem sudinice Nyambe".

U međuvremenu je Sifet Kukuruz na svom Facebooku napisao status u kojem navodi da bivši čelnik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, koji je, usput, dva puta potkovan, u svom kvantificiranju prava zaboravlja činjenicu da se radi o izdvojenom mišljenju jednog sudije u odnosu na suprotan stav od ukupno osam sudija.

On dalje navodi kako je Žalbeno vijeće u sastavu od pet sudija samo potvrdilo ranije donesenu presudu Pretresnog vijeća u sastavu od troje sudija. U pravnom smislu, Kukuruz piše da je presuda Pretresnog vijeća i presuda Žalbenog vijeća predstavljaju jedinstvenu pravnu odluku. U tom smislu, presuda je rezultat glasanja osam sudija koji su glasali na sljedeći način:

1. Alphons Orie-KRIV JE;

2. Christoph Flugge-KRIV JE;

3. Bakone Justice Moloto-KRIV JE;

4. Mustapha El Baaj-KRIV JE;

5. Aminatta Lois Runeni N'gum-KRIV JE;

6. Elizabeth Ibanda-Nahamyi- KRIV JE;

7. Seymour Panton-KRIV JE;

8. Prisca Matimba Nyambe-NIJE KRIV!!!

Tegeltija bi trebao, objašnjava, znati da je presuda jedinstven pravni akt koji se ne može selektivno posmatrati, a posebno koji se ne može selektivno izvršavati. Zato će presudu u svom daljnjem radu u cijelosti prihvati i poštovati i sudija Prisca Matimba Nyambe.

"Istovremeno, Tegeltija bi trebao znati da je presudom potvrđeno kako je činom genocida moderna civilizacija doživjela poraz i da se tu ne može govoriti ni o kakvom civilizacijskom dostignuću. Na kraju, kada već smatra legitimnim stav da u budućnosti zastupa stajalište sudije Prisca Matimba Nyambe, Tegeltija bi trebao prethodno odgovoriti sebi, ali i javnosti na pitanje, da li to znači da istovremeno priznaje pravo drugima i smatra legitimnim, podržavanje stava dvoje od pet sudija iz žalbenog vijeća, koji su smatrali da postoji dovoljno dokaza i argumenata da se Ratko Mladić proglasi odgovoranim i za zločin genocida koji je počinjen na području općina: Foča, Kotor-Varoš, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica", na kraju je postavio pitanje Sifet Kukuruz.