Polako se zahuktava kampanja za predsjedničke izbore u Francuskoj u proljeće 2022. godine. U njoj zalet hvataju Marine Le Pen i Jean-Luca Mélenchona a čeka se objava Emmanuela Macrona da želi obnoviuti predsjednički mandat kao i hoće li se zvanični kandidirati islamofob Eric Zemmour.

U danima kada se utvrđuju pozicije u središte diskusiej dospjela je neobična tema - Nutella. "To nije dobro za djecu, nije dobro za šume i životinje koje tamo žive", rekao je Jean-Luc Mélenchon, vođa radikalne ljevičarske formacije La France Insoumise. On je najavio da će mu jedan od prioriteta biti "sigurnost hrane".

“Zabranit ćemo reklamiranje hrane za djecu. Zatim tražimo racioniranje šećera i soli u prehrani i zabranu dodavanja bojila i konzervansa, klasificiranih kao kancerogeni proizvodi, u suhomesnatim proizvodima», dodao je. Napad na Nutellu dolazi u širem kontekstu pažnje posvećene prehrani i javnom zdravlju. "Ne poznajem roditelja koji ne želi obratiti pažnju na to šta mu dijete jede."

Nije to prvi put da je Nutella postala predmet rasprave i kritike francuskih političara. U junu 2015. tadašnja ministrica ekologije Ségolène Royal rekla je, tokom tečlevizijskog intervjua, kako "moramo prestati jesti Nutellu". "Ali Nutella je dobra", odgovorio je voditelj. “Ali je ne biste trebali jesti jer je puna palminog ulja“, nastavila je Royal.

Nakon mnogo kontroverzi i kritika od strane tadašnjeg talijanskog kolege Giana Luce Gallettija, Ségolène Royal povukla je te rečenice i ispričala se. Malo je vjerojatno da će ovaj put Mélenchon, koji je u opoziciji, učiniti isto.