Pripadnicima SIPA-e, Državne agencije za istrage i zaštitu, smrkne se pred očima čim shvate da se bliži decembar. Tada provjere svoje oružje, ispeglaju uniforme i očiste čizme. Znaju da će ih uskoro pozvati iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine i dati im nalog da krenu u akciju hapšenja osumnjičenih za ratne zločine.

Svake godine ista priča. Decembar je mjesec kada tužitelji Odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH odluče “nabildati” svoju tužilačku normu pa navrat-nanos odluče hapsiti, saslušavati i optuživati za ratne zločine.

Eto, tako su u utorak, “postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, pripadnici SIPA-e, na području Višegrada i Novog Goražda, locirali su i uhapsili dvojicu osumnjičenih”, za ratni zločin nad civilnim žrtvama bošnjačke nacionalnosti, u mjestu Lozje na području Goražda.

Prošle su sedmice također hapsili, pripadnici SIPA-e su “proveli operativnu akciju u nekoliko gradova protiv osoba osumnjičenih za ratne zločine 1992. godine”, a u akciji je “uhapšeno osam osoba na području Nevesinja, Gacka, Banje Luke, Trebinja i Sarajeva” koji su “osumnjičeni da su tokom 1992. godine na području Nevesinja i Mostara počinili zločine protiv čovječnosti i zločine protiv ratnih zarobljenika”.

Hapsilo se i devetog decembra, kada su “na području Kantona Sarajevo uhapsili jednu osobu zbog postojanja osnova sumnje da je u periodu 1992.-1994. godine počinila krivična djela zločin protiv civilnog stanovništva i zločin protiv ratnih zarobljenika”, a istog dana, “postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA-e na području Zvornika i Rogatice lišili su slobode dvojicu osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti na području mjesta Lješevo u općini Ilijaš, u mjesecu junu 1992. godine”.

Sedmog decembra su policajci SIPE-a “u Sarajevu uhapsili pet osoba zbog sumnje da su počinile ratni zločin nad srpskim civilima u Hrasnici u periodu od 1992. do 1994. godine”, a trećeg su decembra “uhapsili sedam osoba zbog sumnje da su učestvovali u ubistvu 22 Bošnjaka iz Bijeljine, u septembru 1992. godine”.

Ista se situacija dešavala i pred kraj prošle godine, kada je u posljednja tri dana 2020. godine podignuto šest optužnica za ratne zločine. Da je decembar mjesec hapšenja pred napuhavanje tužilačke norme, poznata je stvar. U decembru Tužiteljstvo BiH tradicionalno, pred kraj godine, podigne koju optužnicu za ratne zločine, okite jelku, naprave domjenak i žurno odu na (ne)zasluženi zimski počinak.