Izrael ima novo prijateljsko lice koje pokušava otvoriti vrata u svijetu. Osam mjeseci nakon što ga je Knesset (parlament) imenovao za predsjednika Izraela, član tamošnje Laburističke stranke Isaac Herzog (61) počinje provoditi diskretnu državnu diplomatiju, na tragu svog prethodnika između 2007. i 2014., Simona Peresa.

Unatoč tome što je na dužnosti koja je uglavnom ceremonijalna, Herzog koristi činjenicu da ima više iskustva nego njegove kolege iz izvršne vlasti, premijer Naftali Bennett i ministar vanjskih poslova Yair Lapid.

Nakon što je prije pet mjeseci tajno posjetio kralja Jordana Abdulaha II. kako bi probio led nastao tokom 12 godina napetih odnosa s Benjaminom Netanyahuom kao šefom izraelske vlade, Herzog je sada debitirao službenom posjetom jednom od najnovijih izraelskih saveznici u regiji. Odnosi između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata normalizirani su u septembru 2020., u okviru takozvanog Abrahamovog sporazuma, koji je promovirao tadašnji američki predsjednik Donald Trump.

Posljednje putovanje izraelskog predsjednika, obilježeno je ispaljivanjem balističke rakete iz Jemena, za što su navodno odgovorni pobunjenici Huti. Odbrana Emirata presrela je projektil u trećem napadu koji su tokom januara pokrenuli jemenski saveznici Irana.

Izrael je ponudio Emiratima vojnu podršku i svoje obavještajne službe. “U potpunosti podržavamo vaše sigurnosne potrebe. Zajedno smo da to garantujemo”, izjavio je Herzog u Abu Dhabiju, aludirajući na zajedničku prijetnju koju dvije zemlje vide u regionalnoj ekspanziji Irana. Obje zemlje su prošle godine učestvovale u prvim zajedničkim pomorskim vježbama s američkim i bahreinskim brodovima, u manevrima protumačenim kao izazov Teheranu.