Uvođenje minimalnog iznosa koji gosti restorana moraju da potroše ako žele da uđu izgleda postaje sve češća praksa po Evropi, pa nemojte da se iznenadite ako vas novo pravilo dočeka i na ljetovanju.
Tabla na ulazu
Hrvatski mediji nedavno su prenijeli iskustvo čitateljke iz italijanskog restorana u Salzburgu, gde je na ulazu stajala tabla: "Ulaz dozvoljen samo ako planirate da potrošite minimum 20 eura po osobi."
- Bile smo umorne, konobar nam je prstom pokazao natpis na kome piše da ne možemo ući ako ne planiramo da potrošimo 20 eura. Nismo imale snage da tražimo drugi restoran, pa smo samo klimnule glavom i ušle - ispričala je.
Dvije djevojke naručile su po pizzu (13 eura) i sok (4 eura), ali to nije bilo dovoljno, pa su morale da uzmu i desert kako bi dostigle propisani minimum. Na kraju su pile i kafu i ukupno platile 53 eura, piše Dnevno.hr.
U Hrvatskoj su, navode, ovakvi natpisi rijetki, ali su poznati slučajevi da konobari upozore goste o minimalnoj potrošnji, posebno u luksuznim restoranima gdje je teško proći ispod 100 eura po osobi.
Minimalna konzumacija uz ležaljke na plaži
S druge strane, u Grčkoj nije nova praksa da, naprimjer, za set ležaljki na plaži dobijete precizno minimalan iznos koji je potrebno da potrošite na piće i hranu u tom restoranu. Dakle zvanično ne plaćate ležaljku, ali se zahtjeva određena minimalna konzumacija od 5, 10, 20 eura, nekad i više. Ako potrošite više od tog minimuma (a vjerovatno hoćete), još bolje.
Uvjet za rezervaciju u restoranu
Ipak, da je u pitanju sve prisutniji trend, postalo je jasno kad je početkom godine objavljeno da je nekoliko poznatih londonskih restorana usvojilo minimalne zahtjeve za potrošnju za rezervacije.
Zabrinuti zbog rastućih troškova, otkazivanja u posljednjem trenutku ili nedolaska gostiju, restorani primoravaju goste da se obavežu da će potrošiti minimalni iznos novca po osobi kada dođu, piše Euronews.
Tako u restoranu Gymkhana, koji ima dvije Michelinove zvjezdice, svaki gost mora da plati najmanje 100 funti (121 euro); gurmanski indijski restoran Chutney Mary zahtjeva minimalnu potrošnju od 60 funti (73 eura), a suši restoran Araki, čak 300 funti (364 eura).
Dodatne napojnice
Novi načini poslovanja vlasnika restorana pripisuju se pandemiji, odnosno pokušajima da se nakon korone ugostiteljstvo "vrati na noge". Kada su se kafići i restorani ponovo otvorili, nije bilo dovoljno radnika, pa su poslodavci morali da nude veće plaće onima koji su ostali. Osim toga, troškovi rada, energenata i namirnica značajno su porasli.
Minimalni trošak nije jedino rješenje za kojim se poseže na račun gostiju.
Na Azurnoj obali neki restorani automatski dodaju 15 posto napojnice na račun, a gostima se preporučuje da ostave i dodatne.
- Sve je kao u noćnim klubovima. Ako naručujete skupa pića, dobijate najbolji sto. Ako sjedite s jednom pivom cijelu noć, više vas ne žele - rekao je jedan ugostitelj za Daily Mail, prenosi Nova.