Proteklih dana u sarajevskoj “Zetri” moguće se vakcinisati bez najave, samo je potrebno doći, nema redova, nema čekanja. Ali nema ni mnogo zainteresiranih. Od dvadesetak boksova za vakcinisanje, najčešće rade jedan ili dva. Medicinari ne smiju otvarati pakete s vakcinama jer ih moraju potrošiti isti dan, a ne dolazi dovoljno građana da ih prime.

Ako niste primijetili, sada niko više ne spominje “nedostatak vakcina”. Pravo je pitanje jesu li se dežurni Facebook kritičari vakcinisali?

Prema dostupnim podacima, u Bosni i Hercegovini do sada je jednom dozom vakcinisano 612.000 osoba, a potpuno je vakcinisano 230.000 ljudi, što je samo sedam posto populacije.

Istraživanje njemačkog Rober Koch Instituta pokazuje da je vakcinacija u Njemačkoj spriječila smrt hiljada ljudi tokom trećeg vala pandemije u proljeće 2021. godine.

“Naši podaci dokazuju izuzetnu korist vakcinacije protiv Covid-19 već u prvih 6,5 mjeseci vakcinacije u Njemačkoj 2021. godine”, pišu autori analize objavljene u petak. Oni procjenjuju da je tokom trećeg vala pandemije spriječeno 38.300 smrti. Broj spriječenih prijavljenih slučajeva zaraze procjenjuje se na više od 706.000, broj hospitaliziranih na više od 76.600, a broj pacijenata na odjelu intenzivne njege na nešto manje od 20.000.