Tema 320. broja sedmičnog lista „Stav“ je odgovor na pitanje „Šta je do sada Republika Turska uradila u Bosni i Hercegovini?“

„Stotine miliona eura koje je Turska uložila u Bosnu i Hercegovinu evidentiraju se kao podrška, a ne kao investicija. U kritikama je tačno jedino to da se Turska prema našoj državi zaista i ophodi s velikom ljubavlju. Upravo zato te stotine miliona eura koje troše u našoj državi troše bez ikakvog očekivanja. Bez očekivanja da uđu među prvih deset investitora, da ih neko potapše po ramenu, izrazi posebnu zahvalnost ili nešto slično“, piše Amina Šećerović-Kaşli u iscrpnoj i bogato ilustriranoj analizi pod naslovom “Više od 400 miliona eura turskih ulaganja ne računaju se kao investicija“.

„Nervoza i nelagoda zbog non- papera nije neutemeljena, štaviše, augmentirana je nedostatnošću jasne osude dokumenta i njegovih autora, prvenstveno od EU i njezinih (svih) članica, izostanka američke reakcije, posebno nakon onakvog saopćenja Ambasade Rusije u Sarajevu te svih Dodikovih najava otcjepljenja RS-a ili mirnog razlaza. Posebno kada se ima u vidu da delegacija EU u Sarajevu, pod vodstvom Johannesa Sattlera, nije daleko od podrške Čovićevim stavovima za koje ima razumijevanja“, piše Faris Nanić u tekstu „Vučićev non-paper rukopis i klasična šizofrenija hrvatske politike“.

O „minhenskoj aveti nad Bosnom“ i „rimovanju historije non-paperima“ piše historičar Muhamed Nametak. „Američki pisac Mark Twain rekao je nekom prilikom da se historija nikad ne ponavlja, ali da se ona često rimuje. To je slučaj i s non-paperom. Pojedine političke struje u Evropi smatraju da se Srbima previše oduzelo raspadom Jugoslavije te sad appeasementom pokušavaju 'popraviti' stvar“, piše Nametak.

Za „Stav“ govori Jasminka Dedić, predsjednica Bošnjačkog kulturnog saveza Slovenije (BKSS). „Bošnjaci su za Slovence migranti“, poručuje Dedić. „Od Janšine stranke možemo očekivati žestoke napade i osude jer Janša ne tolerira nikakve kritike. Možemo očekivati da će nas na njihovim društvenim mrežama početi prozivati da smo izdajice, da se vratimo odakle smo došli i slično. Tako nešto očekujem da bi se moglo desiti. Ta medijska mašinerija koja stoji iza Janšine stranke je poput kombajna, kada krenu, oni sve samelju“, upozorava Dedić.

O skandaloznih „1.250 stranica srpske mitomanije“ piše Nedim Hasić.

„Komisija koju je osnovala i finansirala vlast Milorada Dodika projekt je kojim se potpunim falsificiranjem historije, zvaničnih dokumenata, datuma, sudskih presuda na najprimitivniji nacionalistički govor pokušava vratiti u prošlost i krivicu za Agresiju na međunarodno priznatu državu, Opsadu Sarajeva i Genocid pripisati Bošnjacima, a Srbe predstaviti kao borce protiv terorizma i narod koji je, stoljećima nakon odlaska Osmanlija s ovih prostora, prepoznao 'islamističku i džihadističku opasnost' i od nje čuvao Evropu“, piše Hasić.

O ostalim temama kojim se bavi ovosedmični “Stav” saznajte iz sadržaja:

UVODNIK
Filip Mursel Begović: Vrijeme je da Bošnjaci počnu raditi za Bošnjake

POLITIKA
Faris Nanić: Vučićev “non-paper” rukopis i klasična šizofrenija hrvatske politike
Muhamed Nametak: Minhenska avet nad Bosnom
INTERVJU: Bošnjaci su za Slovence migranti (Jasminka Dedić, predsjednica Bošnjačkog kulturnog saveza Slovenije BKSS)
Elvir Musić: Razmišljanje kao ibadet
Nedim Hasić: 1.250 stranica srpske mitomanije
Adem Mehmedović: Srebrenica, Bošnjaci i ulazak u vlast
Amina Šećerović-Kaşli: Više od 400 miliona eura turskih ulaganja ne računaju se kao investicija
Bojan Budimac: Konstruktivnost Turske i sabotaža Grčke
Recep Tayyip Erdoğan: Sami možemo riješiti naše probleme (Feljton)
Osman Softić: Arapi u potrazi za strateškom dubinom
Admir Lisica: Kriza koja može prerasti u nove ratove

KOLUMNE
KRIVO SRASTANJE: Kumejlova dova (Sadik Ibrahimović)
APOKRIFNI FRAZARIJ: Oaza s prstenom (Irfan Horozović)
ZAPISI IZMEĐU RATOVA: Pomiješani mirisi spaljenog ljudskog i životinjskog mesa (Amir Hasanović)
HAZNA AŠKA: “Magarci jedni, ne letite na tu stranu! Tamo su krvopije, tamo šejtan u zasjedi čeka!” (Hadži hafiz Mehmed Karahodžić)

DRUŠTVO
INTERVJU: Bosna je isturena tvrđava islama u Evropi (Šejh Ešref Naqshbandi, poglavar sufijske zajednice u Njemačkoj)
Sanadin Voloder: Ramazan u Novom Pazaru
Izet Perviz: Baščaršijski alef
Ammar Kulo: Zakletva pod Konjuhom
Mirzet Hamzić: Bruce Dickinson Sarajevu je donio nadu
Edib Kadić: Klub borilačkih vještina “Gazija” i njegovi šampioni
Damir Hadžić: Mansa Musa, najbogatiji čovjek koji je ikad hodao Zemljom

KULTURA
Izet Perviz: Monografija povodom 50 godina KUD-a “Vrelo Ibra” iz Rožaja
Almir Zalihić: Iskrena i pomalo gorka priča o našim naravima i mentalitetu (o Safetu Sijariću)
Željko Grahovac: Posveta bratstvu i sestrinstvu velikih umjetnika muzike i vlastite duše (o Mehmedu Begiću)

GARAŽA
Bojan Budimac: TOGG pomjera granice mogućeg