Najveća bol koju može osjetiti svaki roditelj jeste smrt djeteta. To je bol koja prolaskom vremena ne gubi na intenzitetu. Umjesto da se kao društvo potrudimo tim ljudima maksimalno pomoći, među nama postoje i oni koji im nastoje nanijeti zlo. Tome upravo svjedočimo ovih dana. Psiholog i, kako ga vole zvati, politički analitičar iz Banje Luke Srđan Puhalo nedavno je napravio ogavnu stvar – zatražio je da se dokaže, iako već postoje brojni materijalni dokazi, da je u Sarajevu ubijeno 1.601 dijete tokom opsade.

Ekipa Stava odlučila je posjetiti ljude kojih se ova tema najviše tiče, a koji su u čitavoj zbrci koja je nastala nakon strašnih riječi Srđana Puhala ostali u drugom planu – roditelje ubijene djece opkoljenog Sarajeva. S njima smo se našli u prostorijama njihovog Udruženja, smještenim u Ulici Džidžikovac u centru Sarajeva.

Roditelji ubijene djece poručuju: “Svi znaju da je nakon agresije došlo do ogromnih migracija, da su mnogi roditelji odlazili, mnogo njih je i umrlo. Prema tome, nikada se kroz historiju, posebno kada je riječ o masovnim ubistvima, nije utvrdio tačan broj ubijenih. To je proces koji traje decenijama i opet je upitno hoće li biti utvrđen taj tačan broj. Ipak, sve govori u prilog tezi da je broj ubijene djece u Sarajevu znatno veći od onog 1.601.”

"Agresor s brda sišao u medije", poručuje Mustafa Drnišlić.

„Zbog svoje poslovične inertnosti i odbijanja da se preventivno, ili barem na vrijeme reagira, ovdašnje društvo danas je u situaciji da jedan Srđan Puhalo, u ratu ranjeni veteran tzv. VRS, zločinačke i genocidne falange koja je opsjedala Sarajevo i ubijala sarajevsku djecu, za 5. maj, koji se obilježava kao dan ubijene djece Sarajeva, cinično i drsko nudi novac te poziva da mu bilo ko, što znači i roditelji ubijene sarajevske djece, dokaže da je njegova vojska zaista ubila 1.601 dijete Sarajeva! I da za to još dobije podršku nekoliko ovdašnjih javnih ličnosti“, upozorava Drnišlić analizirajući fenomen „pljačke bošnjačkog moralnog kapitala“.

Jasmina Biščević-Tokić, predsjednica Glavnog odbora SDA, u intervjuu za Stav poručuje da je „Konaković kantonalna verzija Dodika“, a da „svi sumnjivi poslovi vode ka Dubaiju“.

„Mi promovišemo turizam, a onda u Dubai ode ministrica visokog obrazovanja. U Dubai su išli šefovi kabineta na ekskurziju koja je koštala 4.2 miliona maraka. Tri puta su u Dubai išli uposlenici Protokola Vlade Kantona Sarajevo na čelu s Nenadom Marilovićem. Išli su da slikaju ekskurziju kako bi mediji pisali o vrlo značajnom nastupu BiH na EXPO“, kaže Bišćević-Tokić, a više o poveznicama između Vlade KS i Dubaija čitajte u tiskanom Stavu.

O ostalim temama kojima se bavi ovosedmični “Stav” saznajte iz sadržaja:

UVODNIK
Filip Mursel Begović: Bošnjački samokanibalizam sinkretističke muslimanke

POLITIKA
Nedim Hasić: Nusprodukti američke ambasade
Mustafa Drnišlić: Udruženi revizionistički poduhvat - Pljačka bošnjačkog moralnog kapitala
Amina Šećerović-Kasli: Nikad kraja samoponižavanju: Puhalo je izašao iz bošnjačkih glava
Mirza Abaz: U Sarajevu je tokom opsade ubijeno više od 1.601 djeteta
Jasmina Biščević-Tokić: Konaković je kantonalna verzija Dodika; svi sumnjivi poslovi vode ka Dubaiju (INTERVJU/Razgovarao: Nedim Hasić)
Mirza Abaz: Elmedin Konaković gradio bi državu rušenjem autoriteta državnih institucija
Jakub Salkić: Bosna i Hercegovina u potrazi za svojim mjestom pod geopolitičkim suncem
Sanadin Voloder: Obnavljanje velike Mađarske opasnost je za Balkan
Osman Softić: Liban je predaleko od stvarne suverenosti
Bojan Budimac: Pitanje nacionalne sigurnosti Turske
Dean Džebić: Fincima se žuri, Fincima se vraški žuri

KOLUMNE
KRIVO SRASTANJE: Kada se smrdljiva cigara od muke zapali (Sadik Ibrahimović)
APOKRIFNI FRAZARIJ: Aristotelov uvod u Vergilijevo kolo (Irfan Horozović)
ZAPISI IZMEĐU RATOVA: Halva u džepu i osam metaka u tijelu Nihada Ramića (Amir Hasanović)
HAZNA AŠKA: Ispeci pa reci: “Gospodaru naš, mi smo sami sebi zulum učinili” (Hadži Hafiz Mehmed Karahodžić / Priredio: Šaban Gadžo)

DRUŠTVO
Alma Arnautović: Bitka presudna za odbranu tuzlanskog kraja (Razgovor o Brčanskoj Malti s Mirzom Ahmićem)
Jasmin Medić: Nismo mi samo žrtve (INTERVJU/ Razgovarao: Nedim Hasić)
Alma Aranutović: O, ti dušo smirena, malog Salmira ukopali smo bez glave (Reportaža iz Bratunca)
Izet Perviz: Treća presuda za fočanskog silovatelja
Alma Arnautović: Najveće gubitke doživio sam u maju, to mi je najbolniji mjesec (Razgovor s Jasminom Dajanovićem o Tuzlanskoj Kapiji)
Mubina Muftić: Putnik iz galaksije tuge (O knjizi Hasiba Suljića)
Ammar Kulo: Hrabre “Živiničke ose” stigle su u odsudni čas
Jakub Salkić: Strijela koja dio turske kulture prenosi u svijet
Izet Perviz: Karaula za martologe

KULTURA
Almir Zalihić: Pojmovnik misli i promišljanja sebe i svijeta (O knjizi Mire Petrovića)