“Iako to nije poznato bosanskohercegovačkoj javnosti, već godinama pomažem izbor kandidata u Američkom kongresu. Mnogi od tih političara osobe su kojima sam davala stručne savjete i pomagala njihovu političku karijeru, a među njima su i oni koji su izuzetno utjecajni u američkoj administraciji ili u Kongresu. Tako da je mnogo razloga zašto predsjednik Biden razumije moju brigu za stanje u Bosni i Hercegovini”, poručuje Amra Šabić-El-Rayess, profesorica na Univerzitetu Columbia, koja se nalazi na naslovnici sedmičnog lista “Stav”.

Valentin Inzko, sada već bivši visoki predstavnik, naredio je izmjenu Krivičnog zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida i ratnih zločina počinjenih u zemlji i veličanje ratnih zločinaca. Zakon propisuje kazne od šest mjeseci do pet godina zatvora za one koji negiraju ili opravdavaju genocid, ratne zločine ili zločine protiv čovječnosti. Dojam je kako Inzko nije mogao okončati svoj mandat u Bosni i Hercegovini i napustiti je zauvijek a da ne učini nešto kako bi zaustavio intenzitet poricanja i otvorenog negiranja ratnih zločina, posebno onog počinjenog u julu 1995. godine. U „Stavu“ analiziramo razloge Inzkove odluke i moguće konsekvence, a razgovarali smo tim povodom s prof. dr. Nedžmom Džananović i defendologom Nedžadom Ahatovićem.

David Pettigrew, američki univerzitetski professor, u intervjuu za “Stav” govori da “pokušaj ‘ispravljanja pogrešnog’ u ovom slučaju morao bi uključivati i adekvatno tretiranje eliminacionističkih napora u RS-u koji su započeli u periodu od 1992. do 1995. godine, a koji se nastavljaju i dan-danas u vidu sprečavanja povrataka izbjeglica na svoja ognjišta”.

“Također, trebalo bi locirati i adekvatno kazniti one koji još uvijek sanjaju o ideji tzv. ‘Velike Srbije’. Dakle, da bismo ispravili sve ove nepravde, naš cilj trebao bi biti ponovno ujedinjenje BiH raspadom ili možda reorganiziranjem ili preimenovanjem bh. entiteta RS. Takvo ponovno ujedinjenje trebalo bi biti naš cilj”, poručuje Pettigrew.

Velika Srbija i dalje na čekanju, a otvoreni Balkan je novo ime za staru podvalu, poruke su Mustafe Drnišlića u analizi u kojoj primjećuje:

“Ako pogledamo situaciju s migrantskom krizom, naročito kako se u tom smislu postavila Srbija, koja se proračunato i planski rješavala migranata tako što ih je poticala, gotovo pa i prebacivala u Bosnu i Hercegovinu (odakle ih je MUP RS organizirano usmjeravao ka Federaciji BiH), postaje jasno zašto je u interesu Bosne i Hercegovine jačanje i intenziviranje, a ne slabljenje granica i graničnih kontrola ka Srbiji. Pogotovo ako se prisjetimo da su granice Bosne i Hercegovine iz Srbije prelazili i prelaze daleko opasnije grupacije od migranata, oni koji prostor naše države vide kao dio ‘srpskog sveta’.”

O ostalim temama kojim se bavi ovosedmični “Stav” saznajte iz sadržaja:

UVODNIK
Filip Mursel Begović: Može li brak utroje i postoji li četvrti (id)entitet

POLITIKA
Nedim Hasić: Inzko je obesmislio Dodikov narativ o Republici srpskoj
Amra Šabić-El-Rayess:U SAD lobiramo da Bosni i Hercegovina opstane narednih hiljadu godina (INTERVJU/Razgovarao: Admir Lisica)
Mustafa Drnišlić: Otvoreni Balkan: Novo ime za staru podvalu
David Pettigrew: Moramo kazniti one koji sanjaju “Veliku Srbiju” (INTERVJU: Mirza Abaz)
Adem Mehmedović: Muminoviće “istrijebili” u genocidu, majka Nura umrla od tuge
Admir Lisica: Alija Izetbegović znao je balansirati u ključnim trenucima, izborio je nezavisnost i opstanak Bošnjaka
Ammar Kulo: Kasno Vulin na Kosovo stiže
Admir Lisica: Duga tradicija “toplo-hladnih” odnosa između saveznika
Bojan Budimac: Besprizorni akt PKK terorizma
Sanadin Voloder: Brisanje prošlosti u ime “bolje” budućnosti Maglaja

KOLUMNE
KRIVO SRASTANJE: Od Majevice se ne nadaj nikakvom dobru (Sadik Ibrahimović)
ZAPISI IZMEĐU RATOVA: Taj smo dan izvukli dvanaest mrtvih četnika (Amir Hasanović)
HAZNA AŠKA: Žudeći za onim što nemaš, ti zaboravljaš ono što imaš (Hadži Hafiz Mehmed Karahodžić/Priredio: Šaban Gadžo)

DRUŠTVO
Amina Šećerović-Kasli: Bošnjak koji je odnio zlato na Olimpijadi
Jakub  Salkić: Vašaru Konjević-Polju – neformalni popis stanovništva
Mirzet Hamzić: Pavarotti je nosio poruku mira, a Mostar mu je pružio jednu od najvećih životnih radosti
Jakub Salkić: Igman je naš Bedr (Razgovor s Asim Bektaš)
Ammar Kulo: Novogodišnji šenluk ili kako su pijani četnici zalutali u Olovo
Amir Sijamhodžić: Braća viteške časti
Bajro Perva: Halil, vječiti učitelj, legenda, neko naš
Nedim Hasić: Abd el-Krim, jedan od prvih modernih muslimanskih lidera
Izet Perviz: Grad pod zvijezdama

KULTURA
Mirza Abaz: Ne cijene nas kao u svijetu, a postoji nasušna potreba za konzervatorima i restauratorima (Razgovor s Azra Hasković)
Mirza Abaz: Umjetnost u razumijevanju procesa na relaciji Kopenhagen – Prijedor (Razgovor s Ismar Ćirkinagić)
Željko Grahovac: Na djelu pokazali kako se potiču procesi kulturne razmjene
Almira Zvirkić: Jedna smo od najznačajnijih ustanova USK (INTERVJU/Razgovarao: Amir Sijamhodžić)