Rezultati predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Republici Turkiye iznenadili su samo zlonamjerne, a naš kolumnista Bojan Budimac ocijenjuje da je „pobijedila ljubav između Erdoğana i turskog naroda“.

„Neko je u svemu ovome ispao budala. Da li su to ti što su bjesomučno manipulirali percepcijom ili mi koji smo jasno vidjeli te manipulacije, ukazivali na njih i vjerovali u Erdoğanovu pobjedu kao nešto što je povezano s realnošću na terenu? Naravno, neki „eksperti“ (i budale) uhvatit će se za slamku i reći: „ali nije još gotovo, bit će drugog kruga“. Istina, ali ako se gleda činjenicama u oči, onda slika ne ostavlja mnogo prostora za isprazno smatranje o mogućnosti da Kılıçdaroğlu pobijedi u drugom krugu“, piše Budimac.

Ko god da pobijedi u drugom krugu predsjedničkih izbora Turci više nikada neće biti vazali Zapada, piše u političkoj analizi Osman Softić.

„Pod vodstvom Erdoğana Ankara je nepovratno i fundamentalno promijenila političku trajektoriju Republike Türkiye i bila bi iluzija čak i pomišljati o povratku na staru Türkiye koju poznajemo prije 2002. Ne treba također uopće imati bilo kakve dvojbe da će se Ankara sigurno oduprijeti svakom pritisku da promijeni svoju geopolitičku orijentaciju i slobodu djelovanja i da je podredi zapadnim interesima. Također ne treba biti naivan da će Ankara, bez obzira na solidnu i korektnu saradnju s Rusijom i Kinom, žrtvovati i podrediti svoju autonomnu politiku nezavisnog aktera u novoj Euroaziji. Ankara sigurno neće svoje interese podrediti niti jednoj od te dvije moćne države“, naglašava Softić.

O bošnjačkim paradoksima piše Faris Nanić, odgovarajući na pitanje čega se to bojimo i klizimo li u poraz zbog nemara i nereda.

„Jesu li važnije ustavne pozicije Bošnjaka ili interesi tender-efendija i budžetlija koji svoju političku lojalnost mijenjaju kako vjetrovi pušu? Osjećaju li to neki strah od uskrate finansijskih sredstava za tendere ili „projekte“ civilnog društva? Možda u tome leži razlog bojazni od upućivanja kritika američkoj i drugim ambasadama? Čega se to bojimo da se čak neki od nas uljudno ispričavaju za utemeljenu kritiku na zapadnim načelima?“, piše Nanić.

Ismet Dedeić stalna je meta tajkunsko-političkih klanova u Brčkom i za “Stav” je dao ekskluzivni intervju o knjizi koju priprema i koja će “uzdrmati” distrikt.

“Imenom, činjenicama i dokumentima će podrobno biti predstavljeni svi kreatori, nalogodavci i operativci ovog zadnjeg, kao i tri prethodna procesa i progona koja su mi priređena bez ikakvog osnova i koji su okončani bez dokaza o bilo kakvoj nezakonitoj radnji i krivici. Knjiga je odgovor na moja, ali i stradanja mnogih drugih ljudi koji su na pravdi Boga proganjani samo zbog toga što su na bilo koji način postali prepreka nezajažljivim interesima tajkunsko-političkih klanova, a time i žrtve njihove brutalne odmazde”, govori Dedeić.

O ostalim temama kojima se bavi ovosedmični “Stav” saznajte iz sadržaja:

UVODNIK
Filip Mursel Begović: Metafizika srca i islamizaciona nada Recepa Tayyipa Erdoğana

POLITIKA
Bojan Budimac: Pobijedila je ljubav između Erdoğana i turskog naroda
Osman Softić: Turci više nikada neće biti vazali Zapada
Adnan Hamdov Pejčinović: Mogu li Bošnjaci i Bosna preživjeti Schmidta, Dodika, Čovića i “trojku”              
Faris Nanić: Čega se to bojimo i klizimo li u poraz zbog nemara i nereda
Ismet Dedeić: Treba početi presuđivati namontiranim optužnicama i istražnim hajkama (INTERVJU/ Razgovarao: Filip Mursel Begović)
Jakub Salkić: Zašto je radna grupa OHR-a tajna, a propagandna kampanja javna
Mirza Abaz: Vlada KS kažnjava online nasilnike ili vraća verbalni delikt?
Ćerim Bajrami: Tragedija Bosne i Bošnjaka pomogla je Kosovu i Albancima (INTERVJU / Razgovarao: Sanadin Voloder)
Amir Telibećirović: Morbidna čestitka za Nakbu od Evropske komisije
Osman Softić: Sve zamke „diplomatije islamske umjerenosti”

KOLUMNE
KRIVO SRASTANJE: Razgovor i rezervni par rukavica kao utjeha, kakva-takva (Sadik Ibrahimović)
APOKRIFNI FRAZARIJ: Kroz voćnjak u bijelom i ružičastom beharu (Irfan Horozović)
ZAPISI IZMEĐU RATOVA: Dan kada je Ekrem Softić postao šehid (Amir Hasanović)
HAZNA AŠKA: Ako je u vama zamro osjećaj zahvalnosti, zašto ga ne pokrenete (Hadži Hafiz Mehmed Karahodžić / Priredio: Šaban Gadžo)

DRUŠTVO
Amila Memić: Kubanski migranti u Bihaću - „Samo nas u Bosni gledaju kao ljude“
Nedim Hasić: Almira je imala 12 godina. Vojnici Vojske Rs su je oteli, silovali i prodali u roblje za 200 maraka
Amir Telibećirović: Kad se udruže šovinisti i islamofobi
Mirza Abaz: Mi iz Bosne smo bili inspiracija, osvijetlili smo horizonte naših susjeda (O Muhamedu Muminoviću)
Jasmin Grošić: U tri i po decenije socijalističke Jugoslavije Krajina nije imala nijednog hafiza
Jezički savjeti dr. sc. Alena Kalajdžije: Sarajevo Film Festival treba jezički osvijestiti
Jakub Salkić: Novi život bosanskih ljiljana
Amir Sijamhodžić: Čudom sačuvano blago
Ammar Kulo: Kazaljke su se poklopile, šta je to sloboda?
Izet Perviz:  Džamija za džindije

KULTURA
Almir Zalihić: Poetska odbrana temeljnih vrijednosti (O Safetu Hadroviću Vrbičkom)