„Troprste Trojke ili Crveno-Crna koalicija“, analiza je Mustafe Drnišlića kojom otvaramo 321. broj sedmičnog lista „Stav“. U već otpočetim pripremama za naredne opće izbore 2022. godine lideri “Trojke” najavili su novu političku platformu na nivou cijele države, koju bi uz SDP, Našu stranku i NiP činile još i opozicione stranke iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta, poput SDS-a, PDP-a i DNS-a. Drnišlić ovu programsku koaliciju opisuje kao krajnje bolesnu borbu “velikosrpstvom protiv etnonacionalizma”, parafrazirajući riječi Nermina Nikšića koji je najavio da će sa deklariranim velikosrbima boriti se protiv “etnonacionalizma SDA”.

“Naravno, i Nikšić i Konaković dobro su svjesni toga da je najava programske, a ne matematičke koalicije sa strankama koje baštine velikosrpske tekovine duboko problematična jer, u suštini, predstavlja poraz njihovih proklamiranih ‘probosanskih ideala’. Konaković to i priznaje izjavom da je svjestan kako ‘nikada od njih nećemo čuti ono što bi naše uši željele po pitanju nekih teških tema’, pa stoga unaprijed i najavljuje kapitulaciju po tom pitanju, tvrdeći kako ‘u FBiH ima ljudi koji mogu na drugačiji način artikulisati poruke prema političkoj sceni Republike srpske’, čime, ustvari, signalizira da je spreman na kompromise s istinom”, piše Drnišlić.

Jakub Salkić u tekstu “Programsko okupljanje Srba, četnika, komunista, jugonostalgičara i hadži Dine“ piše da „više od 20 godina otkako su se Bošnjaci počeli vraćati na svoja ognjišta u entitetu RS politika i SDS-a i SNSD-a, zajedno sa svim svojim satelitima, uvijek je bila ista prema Bošnjacima – učiniti sve da Bošnjaci shvate da nisu dobro došli na svoje, otežati im povratak što je više moguće“.

„S te strane govoriti o nekakvom historijskom momentu udruživanja stranaka iz FBiH i RS koje će nam donijeti neku svijetlu budućnost jeste krajnja glupost. Promjene u odnosu na ključna pitanja neće biti – o ratnim zločinima, genocidu, poziciji Republike srpske, Bosni i Hercegovini. To sarajevska 'Trojka' neće ni tražiti jer njima to nije ni važno, za njih su isti oni koji su branili Bosnu i Hercegovinu i oni koji su je napadali“, piše Salkić.

O beogradskoj strategiji “mirnog razdruživanja” i izjavama Milorada Dodika piše Fikret Muslimović u tekstu „S Dodikovim idejama ne može se pohvaliti ni jedan ‘međed’, ni ovdašnji bosanski, ni bilo čiji u svijetu”.

„Zanimljivo je što se iz ponašanja srpskih lidera, autora 'genijalnog izuma' uvećavanja Srbije 'razdruživanjem i mirnim razlazom', može zaključiti da, osjećajući se 'genijalcima', smatraju da bi se čitavo čovječanstvo trebalo diviti njihovoj 'mudrosti', 'dovitljivosti' i političkom 'talentu' jer niko kao oni u čitavoj ljudskoj historiji nije izveo zaključak da je lakše osvojiti i okupirati teritorije druge države, 'razdruživanjem' i 'mirnim razlazom', kao što je to Dodik (Beograd) uspio svojom nadnaravnom 'političkom inteligencijom' koja se ispoljava njegovim izrazito 'inteligentnim' manirima u ponašanju, izgledom njegovog lica i pokreta, čime se ne može pohvaliti ni jedan 'međed', ni ovdašnji bosanski, ni bilo čiji u svijetu“, piše Muslimović.

 O ostalim temama kojim se bavi ovosedmični “Stav” saznajte iz sadržaja:

UVODNIK

Filip Mursel Begović: Pod hitno treba liječiti hormonalne poremećaje Dine Konakovića i Aljoše Čampare

POLITIKA

Fikret Muslimović: S Dodikovim idejama ne može se pohvaliti ni jedan “međed”, ni ovdašnji bosanski, ni bilo čiji u svijetu
Mustafa Drnišlić: Velikosrpstvom protiv etnonacionalizma - Troprste Trojke ili Crveno-Crna koalicija
Jakub Salkić: Programsko okupljanje Srba, četnika, komunista, jugonostalgičara i hadži Dine
Elvir Musić: Ramazan, ključar djetinjstva
Jakub Salkić: Kićenje tuđim perjem – Konaković je u tome najbolji
INTERVJU: Kakav “trezoraš”, Bakir Izetbegović s nama je išao u akcije (Harun Hodžić)
Recepa Tayyip Erdogan: Ujedinimo se! (feljton)
Bojan Budimac: Propali adut protiv Turske
Admir Lisica: Sve agresivnija vanjska politika Rusije

EKONOMIJA

INTERVJU: MMF od nas traži reforme koje bismo i bez njih morali provesti (Senad Softić)

KOLUMNE

KRIVO SRASTANJE: Snivajući mrtvog oca (Sadik Ibrahimović)
APOKRIFNI FRAZARIJ: Arabeska iz Alhambre (Irfan Horozović)
ZAPISI IZMEĐU RATOVA: Do jučer su tukli po Gradačcu, a sad nas mole da ne pucamo (Amir Hasanović)
HAZNA AŠKA: Budi prašina na pragu plemenitih! (Hadži hafiz Mehmed Karahodžić)

DRUŠTVO

Damir Hadžić: Sarajevo, nezavršeni rat
Mirzet Hamzić: Filozof i borac za ljudska prava Massimo Cacciari jedan je od najvećih prijatelja Sarajeva i Bosne i Hercegovine
Hamza Ridžal: Mak Dizdar kao hrvatski pisac i druge budalaštine
Edib Kadić: Soba za špijunažu u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Oslu
INTERVJU: Bosna je moja nafaka, a moji su filmovi i neka vrste terapije (Lidija Zelović)
Nedim Hasić:  Fra Ivan Franjo Jukić opisivao je muslimane, pravoslavce i Jevreje uz najgoru vrstu uvreda i predrasuda
Amina Šećerović-Kaşli: Ramazanski ukrasi i nagrade za djecu
Izet Perviz: Munara koja je rasla s jablanovima
Jasmin Grošić: Čuvari zapadne kapije Bosne
Bajro Perva: Od najstarije sarajevske kafane dede Muše do “Dibeka” Hajrudina Bureka
Hamza Ridžal: Mongoli dolaze (800 godina od Velike katastrofe)

KULTURA

Almir Zalihić: Enes Halilović uspio je skladnim povezivanjem “malih priča” ostvariti “veliku sliku”
Željko Grahovac: Gabaritne, teške i presudno značajne stvari koje dolaze do riječi Bjanke Alajbegović
Ibrahim Kajan:  Mostarska otkrića Ahmeta Kurta nakon ideologijom “naređenog zaborava”