Naslovnu stranu novog broja sedmičnog lista Stav zauzeli su Jelena Jaćimović, Đorđo Žujović i Aida Ćorović, aktivistkinje i aktivist koji su najprije 9. novembra, na Međunarodni dan borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije, gađali jajima mural posvećen ratnom zločincu Ratku Mladiću koji se nalazi na uglu Njegoševe ulice i Ulice Alekse Nenadovića u Beogradu, da bi na istu sliku na zidu u noći s utorka na srijedu, s 9. na 10. novembar, Đorđo Žujović bacio kantu kreča.

“Novinari su već počeli pakovati svoju opremu kada su vidjeli da se ništa ne događa. Tada sam rekla da naprosto nešto moramo učiniti, da je nedopustivo da u javnost ode slika da smo svi ravnodušni na veličanje ratnog zločinca i da bude uzaludno protraćen i ovaj 9. novembar. Iza nas se nalazio jedan supermarket u koji sam otišla, kupila školjku jaja, podijelili smo ih međusobno, zatrčale se i gađale zid s likom ratnog zločinca Ratka Mladića. Nažalost, vidjeli ste svi kako je to završilo”, kazala je, između ostalog, Aida Ćorović.

U uvodniku Filip Mursel Begović piše o smrti djevojčice Džene Gadžun, koja je potresla našu državu, ali i regiju.

“Smrt Džene Gadžun nije 'sistemska greška', kako je to pokušao objasniti ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić. Odgovorni za smrt ove djevojčice, umrle zbog nestručne procjene anesteziologa u privatnoj ordinaciji, imaju svoja imena i prezimena, svoje biografije i svoje stranačke karte. Štaviše, mogli bismo reći da je sistem želio da se obračuna s greškom, ali je na najgore moguće načine zadnjih godina opstruiran u svojoj nakani. Sada se pokušava generalizirati krivica ne bi li se ona rasporedila na sve, čime se razvodnjava odgovornost jer, ako su svi krivi, onda niko nije kriv. No, neko je kriv i potrebno je sravniti odgovornost. Pričati se mora, ali uz oprez da jedina svrha ne bude dnevnopolitički obračun. Reći se mora, ali s dužnim poštovanjem i nužnim dostojanstvom prema životu jednog djeteta koje je bilo žrtva privatnog (nadri)ljekarstva, kao i prema njenim roditeljima koji su pretrnuli od boli. Neko je kriv i potrebno je sravniti odgovornost”, stoji u tekstu.

“Navodnu 'opoziciju', kako se vole nazivati SBB, SDP, NS, NiP i ostali manji sateliti, sačinjavaju redom stranke koje su zakonodavna i izvršna vlast, ne samo na nivou općina i kantona već i entiteta i države. One se prikazuju opozicijom jer tako mogu istovremeno vladati i bježati od svake odgovornosti za učinjeno, eventualno prisvajajući sve što je dobro za sebe, a redovno isporučujući račun za sve negativno nekom imaginarnom i nepostojećem 'režimu'”, piše Mustafa Drnišlić u članku “Opozicija ne zna šta bi sa sobom, a kamoli s Bosnom i Hercegovinom”.

Vlada Federacije BiH predložila je izmjenu Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima te prijedloge uputila u Parlament Federacije Bosne i Hercegovine.

“Osnovna namjera predloženih izmjena jeste rasterećenje privrede, te stvaranje uvjeta za rast plata u Federaciji BiH, što izračun načinjen u ovom tekstu i dokazuje. S druge strane, značajno je i to što se smanjuje prostor za razne malverzacije s neoporezivim prihodima, kao što je sada slučaj s toplim obrokom i prijevozom. Kod nekih poslodavaca to postoji samo na papiru, a radnici novac nikada ne vide ili, još gore, dobiju ga na ruke pa vrate poslodavcu.”

Safet Kešo je član Glavnog odbora SDA BiH i predsjednik Povjereništva OO SDA Novi Grad Sarajevo. S njim smo razgovarali o trenutnoj političkoj situaciji, stanju u njegovoj lokalnoj zajednici i dugogodišnjem političkom iskustvu.

“Želim da vjerujem da ipak neće doći do najcrnjeg epiloga, ali kada bi se, ne daj Bože, i to desilo, patriotske snage u Bosni i Hercegovini bile bi u neuporedivo boljem položaju nego 1992. godine. Nema ovdje danas niti jednog vojnika JNA, nema više onih desetina korpusa i divizija JNA s kasarnama prepunim vojnika i sa stotinama tenkova i transportera, s hiljadama artiljerijskih cijevi, nema opkoljenih i blokiranih gradova... S druge strane, snažnim poslijeratnim razvojem namjenske industrije mi smo odavno ukinuli sebi i embargo na naoružanje. To sve i Dodik odlično zna, užasno se plaši takvog mogućeg epiloga i zato uporno ponavlja kako rata neće biti, kako oni nisu za rat i sl., a naporedo s tim čini sve da prostim dizanjem ruku u Skupštini entiteta RS preotme ingerencije države BiH, potkopa je i uruši”, istakao je Kešo.

O ostalim temama kojima se bavi ovosedmični Stav saznajte iz sadržaja:

UVODNA RIJEČ
Filip Mursel Begović: “Srbska čast” Harisa Vranića i “otačanstveni obraz” Naše stranke

POLITIKA
Mustafa Drnišlić: Gdje ste sada, prijatelji...
Fikret Muslimović: Srbija provodi rusku vanjsku i sigurnosnu politiku, a ne onu Evropske unije
Jakub Salkić: Ovako će izgledati vaša platna lista u budućnosti
Aida Ćorović i Jelena Jaćimović: Ovaj režim ne štiti samo murale, on štiti sebe i sve ono što su radili 1990-ih (INTERVJU/Razgovarao: Mirza Abaz)
Admir Lisica: Rusija bi da instalira paradržavicu unutar Bosne i Hercegovine
Đorđo Žujović: Ovdje nije riječ o političkim borbama, ovo su testovi ljudskosti i normalnosti (INTERVJU/Razgovarao: Mirza Abaz)
Safet Kešo: Razvojem namjenske industrije odavno smo ukinuli embargo na naoružanje, a to Dodik odlično zna (INTERVJU/Razgovarao: Admir Lisica)
Dr. Zećir Ramčilović: Sjeverna Makedonija, uprkos krizi, nastavlja put ka članstvu EU (INTERVJU/Razgovarao: Sanadin Voloder)
Osman Softić: Suzbijanje utjecaja Kine i Irana
Dino Imamović: Je li Izrael okrenuo leđa Americi
Bojan Budimac: Vizija turskog svijeta 2040.

KOLUMNE
KRIVO SRASTANJE: Ponešto o zaboravljenoj medresi neobičnog imena (Sadik Ibrahimović)
ZAPISI IZMEĐU RATOVA: Ujutro su zauzeli naše tranšeje, uvečer su im one postali grobovi (Amir Hasanović)
HAZNA AŠKA: Hajd' u Stambol i do Beča! Spoji dvije suprotnosti, kompletiraj to! (Hadži Hafiz Mehmed Karahodžić/Priredio: Šaban Gadžo)

DRUŠTVO
Adem Mehmedović: Hajra Ćatić – blaga, tiha i poštovana zbog istrajnosti do posljednjeg daha
Admir Lisica: Necmettin Erbakan bio je veliki prijatelj Bosne i Bošnjaka
Ammar Kulo: “Just a perfect day u Kalesiji kod Olova”
Amir Sijamhodžić: Prva žena 505. brigade na velikokladuškom ratištu
Nedim Hasić: Topal Osman-paša, najbolji visoki predstavnik u historiji Bosne
Izet Perviz: Na vrh Vrnograča
Jasmin Alibegović: Palestinac dr. Abdallah Salhab svoje snove ostvaruje u Sarajevu

KULTURA
Željko Grahovac:“Kad se svjetlost vraća svom izvoru, ne nosi ništa od onog što je osvjetljavala” (IN MEMORIAM Abdulah Šarčević 1929-2021)
Mario Drmać:Treba razbiti predrasude o teatru kao o elitističkoj umjetnosti (INTERVJU/Razgovarao: Mirza Abaz)
Željko Grahovac:Zašto su dobre pjesme tako strašne?
Ognjen Tvrtković: Vrhunski jazz u Pančevu i nepostojeća koncertna sezona u Sarajevu