Novi broj sedmičnog lista “Stav” otvara uvodni tekst Filipa Mursela Begovića “Dodik prima pomoć od bošnjačkih neznalica, a Vučić od bošnjačkih petokolonaša” u kojem navodi da dok traje “događanje srpskog naroda”, koje je opravdano nazvano najvećom krizom u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini, dok srpska politika saziva neustavne skupštine i kao nikada do sada prijeti secesijom i rasturanjem države, udruženje građana koje se samoprozvalo akademijom nauka pod imenom “Kulin ban” i njen predsjednik Suad Kurtćehajić pozivaju na “put bosanstva” i sazivaju sesije u kojima imaju nakanu promovirati jednu utopiju koju nazivaju bosanskom nacijom i koju definiraju kao nadsistem etničkim grupama (Bošnjak, Srbin, Hrvat...) u Bosni i Hercegovini.

U opširnom intervjuu s predsjedavajućim Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u Bosni i Hercegovini Farukom Kapidžićem dotakli smo se brojnih tema – od njegovog učešća u ARBiH u minulom ratu, preko članstva u SDA, rada u navedenoj komisiji i prethodno u Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, pa sve do njegovog viđenja trenutne političke situacije u glavnom gradu i uopćeno u državi.

“Pazite ovog apsurda – konzervativni NiP podržava povorku ponosa, liberalna Naša stranka odobrava davanje love sandžačkom radikalu Muameru Zukorliću i zadovoljno klima glavom na divlju gradnju i zagađenje zraka, dok je socijaldemokratski SDP iz- gubljen. Tu je onako, da gleda i da se ništa ne pita. Nonsens teški! Ovo će dovesti do negativnih reperkusija na cjelokupni društveno-politički sistem. Pojedine općine u Sarajevu i kantonalna vlast podrivaju državu, štemaju stubove države. Oni malim čekićem stalno kuckaju te stubove, a onda na državnom nivou Milorad Dodik i/ili Dragan Čović zaljuljaju veliku gvozdenu kuglu i njome udare u vrh kako bi vidjeli hoće li se srušiti”, rekao je, između ostalog, Kapidžić.

Među 17 imena ljudi koji su stradali na Kazanima našlo se i jedno ubijenog Bošnjaka, a to ime je Ago Šteta.

“Ago Šteta ubijen je 1993. godine. Ubijen je u Sarajevu. Ubijen je najvjerovatnije na Trebeviću i bačen je u jamu na Kazanima s građanima Sarajeva srpske nacionalnosti, s dvoje Ukrajinaca i jednim Hrvatom. Ubijen iz čiste obijesti, samo zato što se nekome, iz kruga onih bliskih zločincu Mušanu Topaloviću, 'moglo'.”

Također, Mustafa Drnišlić u svom novom tekstu pokušava dati odgovor na pitanje čemu služi Christian Schmidt.

“U suštini, čitav Schmidtov nastup bio je izvrdavanje bilo kakve lične obaveze ili dužnosti svog ureda da djeluje te pokušaj da se izbjegne svaka izjava koja bi ga mogla obavezati da uradi bilo šta konkretno, naročito da djeluje u skladu sa samim razlogom postojanja institucije visokog predstavnika. Za Schmidta, uloga visokog predstavnika jeste da ostane u pozadini te smatra da mu se mandat sastoji od ohrabrivanja građana da 'odluke donose samostalno'. Prevedeno s glibavog političko-diplomatskog jezika, Schmidt između redova poručuje ono što nam je svojevremeno sasvim otvoreno poručivao David Owen – da se snalazimo kako znamo te da bilo kakva obećanja i garancije ne vrijede ni papira na kojem su napisana”, navodi se.

Više nije potrebno konsultirati srpskohrvatske medije da saznamo u kojem se smjeru kreće antibosanska i antibošnjačka politika. Dovoljno je gledati Face TV i Senada Hadžifejzovića.

“Naravno, ipak nije tako jednostavno, jer Face TV nije usmjeren prema gledateljima hrvatske i srpske nacionalnosti. Okrenut je Bošnjacima, kojima se želi nametnuti razarajuće autošovinističke ideje. Pripremiti teren, omekšati volju, umove zaplesti u mrežu špekulacija i sumnji, sablazniti srca, širiti defetizam, relativizirati, izjednačiti... Otkrivamo dvije glavne mete – SDA i Islamska zajednica BiH. Analiziramo pritom nastupe trojice političara koji su gostovali u emisiji Senada Hadžifejzovića – Fahrudina Radončića, Bože Ljubića i Mirka Šarovića.”

O ostalim temama kojima se bavi ovosedmični Stav saznajte iz sadržaja:

UVODNA RIJEČ
Filip Mursel Begović: Dodik prima pomoć od bošnjačkih neznalica, a Vučić od bošnjačkih petokolonaša

POLITIKA
Mustafa Drnišlić: Visoki predstavnik nisko pada
Filip Mursel Begović: Jedna vreća zlata za našeg Senada Hadžifejzovića
Amina Šećerović Kasli: O onome što ne može umrijeti
Faruk Kapidžić: SDA je široki narodni pokret, ne samo stranka, i kao takva ne može propasti (INTERVJU/Razgovarao: Mirza Abaz)
Admir Lisica: Trideset godina od referenduma o autonomiji Sandžaka
Adnan Hamdov Pejčinović: U potrazi za ukradenim identitetom
Alosman Husejnović: Deset holandskih općina godinama tajno pratilo džamije i islamska udruženja
Bojan Budimac: Marioneta u službi izazivanja haosa u Turskoj
Osman Softić: Indonezija postaje novo bure baruta u Aziji

EKONOMIJA
Jakub Salkić: Eho 1970-ih odjekuje svijetom

KOLUMNE
ZAPISI IZMEĐU RATOVA: Krv je natapala maslinastozelenu deku
KRIVO SRASTANJE: Sve treba i mora imati svoju mjeru
HAZNA AŠKA: Kako ne znajući možemo izazvati Gospodara

DRUŠTVO
Nedim Hasić: Jedna od najmučnijih epizoda Agresije: Ago Šteta, žrtva s Kazana
Adem Mehmedović: Nećemo zaboraviti sve ono što je uradio za Srebrenicu
Fadil Cvrk: Dijaspora ništa ne traži osim prilike da pomogne državi (INTERVJU/Razgovarao: Admir Lisica)
Hasan Eminović: Ponosni Bošnjak i zaboravljeni hercegovački velikan Ibrahim-beg Bašagić
Senad Hasanagić: Položaj žena kod Osmanlija bio je neuporedivo bolji nego na Zapadu (INTERVJU: Razgovarao: Admir Lisica)
Dino Imamović: Ko su potomci Bošnjaka u Africi i na Bliskom istoku
Ammar Kulo: Bila je poput bolničarki iz partizanskih filmova
Izet Perviz: Kula u sokolovim visinama
Sanadin Voloder: Maline, smilje, kladionice, iseljavanje...
Jakub Salkić: Slatki put tradicije

KULTURA
Almir Zalihić: U košmaru krvavih ratnih dešavanja uz Drinu
Željko Grahovac: Socijalno angažirana proza klasika turske književnosti
Nermin Šehić: Sveti gral francuskog epskog svijeta borba je protiv muslimana
Amir Sijamhodžić: Muminova ljubav prema starinama