U prodaji je novo izdanje sedmičnog lista "Stav".

Središnja tema 303 broja sedmičnog lista „Stav“ je koordinirana diplomatska ofanziva protiv Bosne i Hercegovine, odnosno, zašto je Hrvatska s Rusijom i Srbijom protiv Zapada.

„Teza o marginalizaciji Hrvata u BiH nema za cilj popravljanje političkog statusa Hrvata jer je njihova participacija na svim nivoima vlasti neupitna i zagarantirana Ustavom. Razloge treba tražiti u činjenici da je članstvom u EU Hrvatska unaprijedila svoj međunarodni status, te je sada EU ne može politički disciplinirati onako kako je to bilo moguće tokom procesa pristupanja Uniji. Svjesna svog novog statusa i proširenog prostora za politički manevar, Hrvatska nastoji iskoristiti novostečene poluge moći unutar EU kako bi barem dio evropskih lidera uvjerila o neophodnosti formiranja hrvatske teritorijalne jedinice unutar BiH“, piše dr. sc. Zlatan Burzić.

U novom broju "Stava" analiziramo može li se Mostarom vladati bez HDZ-a. "Budu li sarađivali, probosanske koalicije i stranke unutar njih teorijski će moći izabrati gradonačelnika Mostara. Njega se bira dvotrećinskom većinom izabranih vijećnika u Gradskom vijeću, a ako u dva kruga takvo što ne bude bilo moguće, onda će u trećem krugu glasanja biti dovoljna natpolovična većina. Šta poslije toga? Kako promijeniti Statut, kako usvojiti budžet bez kojeg grad ne može funkcionirati te kako usvajati odluke za koje je postojećim Statutom predviđena dvotrećinska većina?", piše izvršni urednik "Stava" Mahir Sokolija.

Vedad Jusić političko iskustvo stjecao je kao predsjedavajući Općinskog vijeća Breza i zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona. Na lokalnim izborima 2020. godine izabran je za načelnika Općine Breza s gotovo 50 posto glasova. O svom životnom putu, političkom angažmanu, uvjerljivoj pobjedi na lokalnim izborima 15. novembra, kao i planovima i projektima koje misli realizirati Vedad Jusić govori za sedmični list "Stav".

Novi "Stav" objavljuje odgovor pomoćnika ministra obrazovanja, nauke i mladih KS-a Sifeta Kukuruza Vedranu Jakupoviću, zastupniku Naroda i pravde u Skupštini KS pod naslovom „Vedrane Jakupoviću, neka te je stid i sram“.

„Vedrane Jakupoviću, ovo moje obraćanje ima svoje opravdanje i u potrebi da ti jasno i glasno kažem da te se ne bojim, niti tebe niti bilo koje druge politike. Uvijek sam spreman iskazati najviši stepen poštovanja onome koga ne poznajem, ali i onoga za koga se lično uvjerim da to zaslužuje. Ti si javno pokazao da te se ne može svrstati niti u jednu od pomenutih kategorija“, napisao je, između ostalog, Kukuruz.

Kako je površnost stručnih službi u CIK-u BiH poništila uspjeh ostvaren na lokalnim izborima i zbog čega su Bošnjaci Nevesinja gurnuti u novu neizvjesnost, čitajte iz pera Hasana Eminovića.

"Za glasanje putem pošte prijavilo se 28 Bošnjaka koji žive i rade u Njemačkoj. Na dvije adrese CIK-ova pošta uopće nije došla. Preostalih 26, svi do jednog, na vrijeme su glasali i na vrijeme poslali poštu na adresu CIK-a. Zadnja pošta, prema evidenciji SDA Nevesinje, o čemu imaju jasne dokaze, poslata je 13 dana prije izbora. Zbog čega na prebrojavanju u CIK-u nije evidentirana, ostat će misterija. Zauvijek će ostati misterija gdje im je nestalo 13 glasova poslanih putem pošte jer ih nigdje nema evidentiranih", piše Eminović.

Posljedice pandemije gore su nego što mislimo a smrtnost u Federaciji BiH povećana je za 26 posto. "Stav" donosi analizu posljedica pandemije. Posljednjih mjeseci bilježi se znatno povećanje smrtnosti u Bosni i Hercegovini pripisano posljedicama zaraze virusom korona. Statistički podaci objavljeni za august, septembar i oktobar pokazuju da je u tom periodu u Federaciji BiH umrlo 1.354 osobe više nego što je u prosjeku umiralo posljednjih pet godina u ovom entitetu. Riječ je o povećanju od 26,5 posto. Međutim, samo 624 smrtna slučaja u ova tri mjeseca službeno su povezana s virusom korona.

 U novom broju dopisnik "Stava" iz Turske Bojan Budimac piše šta je u pozadini laži da se nabavkom protuzračnog sistema S-400 Turska približava Rusiji.

"Hiljadu puta ponovljena priča, koja je našla mjesto i u zvaničnom saopćenju State Departmenta, da je Turska imala alternative, da sistem S-400 ugrožava sigurnost američke vojne tehnologije i personala, te da omogućava pristup ruskih vojnih snaga turskim jednostavno je hiljadu puta ponovljena laž. Od 1982. godine Turska ima potrebu za dugometnim protuzračnim sistemom. Turska je pokušavala kupiti američki sistem “Patriot”, proizvođača “Raytheon” i “Lockheed Martin”. Međutim, standardi koje je ustanovila za nabavku sistema, a koji su uključivali transfer tehnologije i koprodukciju, bili su uporno odbijani. Čak je i predsjednik Obama zalupio vrata glede transfera tehnologije i informacija 2013. krijući se iza odluka Kongresa", piše Budimac.

Reporter "Stava" posjetio je Lukavac odakle donosi priču o dva nacionalna spomenika: skulpturi Dragiše Tripkovića postavljenoj 13. septembra 1962. godine, na dan oslobođenja Lukavca od fašizma, i stanici izgrađenoj u vrijeme austrougarske uprave.

Ispratili smo i brojne aktivnosti kojima se ovih dana u Tuzli obilježava 100. godišnjica Husinske bune, koja je počela kao pobuna bosanskohercegovačkih rudara zbog niskih nadnica, zatim se nastavila štrajkom u kojem je učestvovalo približno sedam hiljada rudara, a okončala se u tuzlanskom naselju Husino oružanim, krvavim sukobom “Krekinih” rudara s tadašnjim organima vlasti.

Napustio nas je mag grafike, Dževad Hozo. „Dragi Dževade, dragi prijatelju, tvoje lirske note postale su posve tihe. Tvoj odlazak predstavlja nenadoknadiv gubitak za likovnu scenu BiH i kulturu uopće. No ti ćeš živjeti vječno! Svojim djelom stekao si privilegiju besmrtnosti“, napisao je u ovom broju "Stava" umjetnik Džeko Hodžić o odlasku velikog bh. likovnog umjetnika.

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 24. decembra širom Bosne i Hercegovine.