Protekle su sedmice u Sarajevu okončani pregovori o novom Izbornom zakonu koji su ponovno propali. Kako se čini, ovaj put i konačno, barem kada je riječ o izbornoj 2022. godini. Naime, bošnjačka strana, barem ona najčvršća i najvažnija, nije popustila pred naletom ambicije Dragana Čovića da zabetonira svoje mjesto u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, a pored toga osigura i da njegova politička stranka bude dominantna i ima mogućnost blokirati apsolutno sve. U ovoj priči se Konaković otkrio kao HDZ-ov rezervni igrač, kojem je neminovna prijevremena politička mirovina.

“Konaković očajnički pokušava ući u polemiku s Izetbegovićem ne shvatajući da nije Izetbegović proizveo salvu kritika javnosti već on sam sa svojim stavovima koji su identični HDZ-u BiH. Očigledno postaje kako je Dragan Čović “planom B” smatrao upravo Konakovića, koji mu se nudio riječima “bit ćemo vam drugačiji partneri od SDA”. I doista jesu. HDZ BiH, ali i hrvatska politika općenito, u Konakoviću vidi alternativu SDA, to jest mehki bosanski trbuh za svoje aspiracije.”

Novi broj “Stava” otvara Almir Zalihić koji piše o elektorskoj ravnopravnosti. Tačnije, on postavlja pitanje: “Koliko Srba, koliko Hrvata za glas jednog Bošnjaka?”

“Rješenje modela Izbornog zakona elektorskim sistemom prema kojem bi glas jednog Hrvata iz Širokog Brijega vrijedio kao deset glasova Bošnjaka iz Sarajeva bila je logika hrvatskog pregovarača Dragana Čovića, na koju Bošnjaci, razumljivo, ne mogu pristati. Pri tome bi jedan hrvatski glas na deset bošnjačkih vrijedio samo za Federaciju BiH. U Republici srpskoj bi ostao model: “Jedan čovjek – jedan glas”. Naravno, ovakvo aperthejdsko rješenje sasvim je u skladu s Čovićevom maksimom: Čuvajte mi Republiku srpsku!”

Tineke Strik, zastupnica u Evropskom parlamentu, poručila je u intervjuu za naš list da je nužno obračunati se s proruskim političarima u Bosni i Hercegovini kao što je Milorad Dodik.

“Ruska invazija i veze između Dodika i Putina samo su ojačale dosadašnje tendencije u Evropskom parlamentu. Kao što smo vidjeli na prošlosedmičnoj plenarnoj debati Evropskog parlamenta, sve više poslanika izjašnjava se za sankcije Dodiku. Problem ovdje, međutim, leži u Vijeću. Ostaje da se vidi je li ova situacija dovela do toga da se države članice probude i konačno shvate da sigurnosna situacija u Evropi nije zagarantirana, te da se s proruskim političarima poput Dodika mora oštro obračunati. Također, važna je javna podrška visokom predstavniku Christianu Schmidtu kako bi mogao poduzeti sve korake koje smatra potrebnim”, kazala je, između ostalog, Tineke Strik.

Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu ovih dana obilježava važan jubilej, svoj 78. rođendan. Osnovan je 29. marta 1944. godine i njegova prva generacija imala je 60 studenata. Brzo je zbog ratnih prilika prekinuta nastava, a obnovljena je u novembru 1946. godine. Prema nekim procjenama, od dana osnivanja do danas dao je oko 15 hiljada zdravstvenih radnika, a u povodu dana ovog fakulteta iskoristili smo priliku da podsjetimo, ukratko, na zanimljivu historiju medicine u našoj zemlji.

O ostalim temama kojima se bavi ovosedmični “Stav” saznajte iz sadržaja:

SADRŽAJ

UVODNA RIJEČ
Almir Zalihić: Koliko Srba, koliko Hrvata za glas jednog Bošnjaka

POLITIKA
Armin Hodžić: Konaković se otkrio kao HDZ-ov rezervni igrač, neminovna je prijevremena politička mirovina
Dean Džebić: Rigidna i bestijalna potcjenjivačka demagogija Ive Lučića
Tineke Strik: Moramo se oštro obračunati s proruskim političarima u BiH poput Dodika (INTERVJU/Razgovarao: Alosman Husejnović) 
Admir Lisica: Slovenija između posrnulog Janše i perspektivnog Goloba
Ermin Zec: Jesu li za ratove odgovorni narodi ili lideri?
Dean Džebić: Na ruski “Kindžal” nema odgovora, bježi svim PVO sistemima
Bojan Budimac: Graditeljski uspjeh za pamćenje
Osman Softić: Malezijski intelektualni gigant

EKONOMIJA
Jakub Salkić: Četiri načina na koja rat u Ukrajini utječe na naše živote

KOLUMNE
KRIVO SRASTANJE: Gladan gladnom vjeruje, ali kakva korist (Sadik Ibrahimović)
ZAPISI IZMEĐU RATOVA: Suza za Esada (Amir Hasanović)
APOKRIFNI FRAZARIJ: Kongres u Ulici Avde Jabučice (Irfan Horozović)
HAZNA AŠKA: Trebalo bi da nam sve ono što donese život bude ajet (Hadži Hafiz Mehmed Karahodžić/Priredio: Šaban Gadžo)

DRUŠTVO
Mirza Abaz: Ako su neki smjeli ubijati, zašto mi ne bismo smjeli pisati?
Izet Perviz: Monstrumi višegradskog pakla
Nedim Hasić: Istiha me glava boli – Čudesna historija medicine u BiH
Admir Lisica: Nastala je velika praznina, ali njegovo djelo ostaje za opću korist (IN MEMORIAM Fikret Karčić)
Ibrahim Kajan: O Sulejmanu Mašoviću nisu se napisale ni knjige niti su snimljeni filmovi, a mogli su
Ammar Kulo: Izbjeglica traži hranu u izbjegličkoj kući
Jakub Salkić: Od Instagrama do velikog finala
Željko Grahovac: Dragocjena studija o položaju žena u Osmanskom carstvu (O knjizi Senada Hasanagića)
Izet Perviz: Pupoljak Bosne
Sanadin Voloder: Umra nakon dvogodišnje pandemijske pauze
Amir Sijamhodžić: Dobrotvor kakvog ne pamti Krajina

KULTURA
Almir Zalihić: Poezija u kojoj se prostor ovremenio, a vrijeme se, zauzvrat, oprostorilo (O knjizi Hoda Katala)
Melida Travančić: Kako nadvladati strah od zaborava (O knjizi Emine Selimović)
Mirza Abaz: Autohtoni književni glas poput Ibrišimovićevog rađa se jednom u sto godina