Nastupio je sveti mjesec ramazan, a tim povodom smo, među ostalim, za 319. broj sedmičnog lista „Stav“ razgovarali sa Ferruhom Muștuerom, prvim imamom istanbulske džamije Aja Sofije.

“Svi u porodici govorimo bosanski jezik. Nas četvero braće i sestara, kao i svi u selu, govorimo bosanski. Čak se i neki koji nam dođu u posjetu iz Bosne čude kako ga nismo zaboravili nakon toliko godina. Ono što je bitno jeste da nam u Turskoj niko nikada nije činio pritisak u vezi s tim. I to nam je pomoglo da sačuvamo svoj jezik", govori za “Stav” Ferruh koji je porijeklom Bošnjak.

U uvodnoj riječi glavni urednik „Stava“ analizira netom održane prijevremene izbore u općini Travnik. „Akademska gospoština SDA kandidata Dautovića doslovno je pomela nemuštog i poprilično sirovog Harisa Kanižu. Možda je Dautović ponajbolje sam opisao tajnu svog uspjeha nekoliko dana prije izbora na sučeljavanju s kandidatom NiP-a. Oholi 'trojkaši' nisu pažljivo slušali, a vjerovatno nisu ni mogli shvatiti sofisticiranost Dautovićevih riječi. Naime, ovaj kandidat već je tada iznio formulu svoje pobjede: tezom, antitezom, sintezom, Hegelom i Ciceronom. Zvuči nevjerovatno, ali replicirajući Kaniži, dao mu je pouku iz klasične filozofije“, piše Filip Mursel Begović.

„Predstoji nam velika diplomatska ofanziva za odbranu BiH“ piše politički analitičar „Stava“ Faris Nanić u tekstu “Non-paper epidemija za podjelu Bosne“.

„Ne rade to oni samostalno ili samo uz podršku manje važnih država EU, poput Mađarske, navodno i Poljske. Ovdje treba uzroke tražiti u Parizu, prvenstveno. Nije ni Dodik bez nekih informacija bez razloga govorio o podršci 'razlazu' iz sve većeg broja evropskih zemalja. Trumpova era relativizacije multilateralizma, apsolutizacije isključivih nacionalnih interesa te inauguracije prevladavajuće trgovačkog principa u međunarodnim odnosima otvorila je vrata svim mogućim opcijama za rješenje dugotrajnih kriza. Posebno je otvorila prostor manjim, a bivšim silama da se vrate na međunarodnu scenu kao pokrovitelji mirovnih sporazuma, garanti, veliki igrači, barem u autopercepciji“, piše Nanić.

O potpisivanju sporazuma o koaliciji u Srebrenici, kao i posjeti Bakira Izetbegovića uz ohrabrujuće poruke piše naš dopisnik Adem Mehmedović. „Izetbegovićeva posjeta govori da Bošnjaci nisu sami. Istina, na njima je najveći teret i odluke koje donose znaju biti teške, ponekad i pogrešne, ali ni u jednom trenutku nisu ostali bez podrške, što je izuzetno važno. Zaista, Bošnjacima u Srebrenici i cijelom manjem bh. entitetu potrebni su podrška i sistematska rješenja koja će osigurati da ostanu na svojim ognjištima. Bošnjački lideri treba što više da borave na terenu s običnim ljudima, razgovaraju s njima i urade sve što je u njihovoj moći da iskreno pomognu povratnicima“, piše Mehmedović.

O prijetnjama, lažima i Facebook grupama Dine Konakovića piše Mustafa Drnišlić u tekstu (reakciji) pod naslovom „Da li bi naslov 'NiP-ovci ofarbali jaja' bio manje 'brutalan' za Konakovića?“

„Situacija je gora time što Konakovićeva otvorena demonizacija te kriminalizacija 'Stava' dolazi na valu prijetnji fizičkim nasiljem, čak i protjerivanjem iz Sarajeva, koje su ovom časopisu, njegovom uredniku i novinarima upućivali kadrovi i simpatizeri Konakovićeve stranačke falange. Posmatrajući Konakovićeve brutalne prijetnje i laži te 'zaglušujuću' tišinu novinarskih udruženja, sve se više čini da u ovakvoj klimi pisati pod pseudonimom i nije tako loša ideja. Ne postoji bilo kakva 'obavještajno sigurnosna klika' niti postoje bilo kakvi 'tajni agenti', jedino što postoji jeste Konakovićeva paranoja izazvana prljavom savješću i maliciozna potreba da dehumanizira svoje neistomišljenike te delegitimizira jedan medij i njegove novinare“, piše Drnišlić.

O ostalim temama kojim se bavi ovosedmični “Stav” saznajte iz sadržaja:

UVODNA RIJEČ
Filip Mursel Begović: Dautović je Kanižu pobijedio tezom, antitezom, sintezom, Hegelom i Ciceronom

POLITIKA
Faris Nanić: “Non-paper” epidemija za podjelu Bosne
Adem Mehmedović: Snažne i ohrabrujuće poruke Izetbegovića u Srebrenici
Mustafa Drnišlić: Da li bi naslov “NiP-ovci ofarbali jaja” bio manje “brutalan” za Konakovića?
Amina Šećerović-Kașli: Vlast je zanemarila brojne žrtve pandemije
Recep Tayyip Erdogan: Nova vizija globalne zajednice (feljton knjige Svijet je veći od pet)
Osman Softić: Pozadina političke krize u Jordanu
Admir Lisica: Novi neredi u Belfastu posljedica su “Brexita”
Bojan Budimac: Nastavak antiturske histerije

EKONOMIJA
Jakub Salkić: Bosna i Hercegovina zamijenila Kinu

KOLUMNE
KRIVO SRASTANJE: Bohranje s besmislom (Sadik Ibrahimović)
APOKRIFNI FRAZARIJ: Slučajni susret (Irfan Horozović).
ZAPISI IZMEĐU RATOVA: Proljeće u Posavini: Iz “keca” u pobjedu (Amir Hasanović)
HAZNA AŠKA: Bolje im je da gledaju Hafizovo lice nego da u tekiji čuju 70 ili 80 dersova “Mesnevije”  (Hadži Hafiz Mehmed Karahodžić)

DRUŠTVO
INTERVJU: Nismo izgubili ništa od našeg bošnjaštva (Ferruh Muștuer)
Elvir Musić: Nadahnjujuća snaga ramazana
Adem Mehmedović: Centar za dijasporu “Mreža” pokrenuo veliku akciju u manjem entitetu
Nedim Hasić: Akcija bratstva i jedinstva
Mirzet Hamzić: Sjeme dobra Joan Baez ne može nestati
Ammar Kulo: Trenutak kad shvatiš da petokraka i kokarda mogu zajedno
Amir Sijamhodžić: Abdo Pajalić - Vitez uspravnog hoda
Izet Perviz: Svojim dairama dičilo se Sarajevo
Edib Kadić: Bosanska i arapska kuhinja rame uz rame
Bajro Perva: Aid Husrep ne smatra se osobom s posebnim potrebama
Damir Hadžić: Ismail al-Jazari, zvijezda zlatnog doba islama

KULTURA
Nedim Hasić: Mimar Sinan, genije Osmanskog Carstva
Hamza Ridžal: Ibn Sina – ljekar, pjesnik, filozof i matematičar
Željko Grahovac: Sve što je ostalo da se vidi jeste dno (o knjizi Marije Šuković)
Almir Zalihić: Samoizolacija kao izbor i izvor nadahnuća (o knjizi Tugomira Matića)