Za LGBT paradu premijer Kantona Sarajevo Edin Forto izdvojio je čak 25 hiljada konvertibilnih maraka. LGBT paradiranje u Sarajevu pritom je u subotu, 25. juna, od 12  do 21 sat paraliziralo grad te su ukupno 52 ulice bile zatvorene, gradski prevoz nije radio, građani nisu mogli normalno stići na posao, porodice koje su planirale provesti slobodan dan s djecom bile su po svoj prilici primorane da ostanu kući. Trpjeli su i ugostiteljski objekti koji imaju dostavu jer je ona bila gotovo nemoguća.

“Građanima Sarajeva oduzeto je pravo na slobodu kretanja jer je LGBT populacija morala demonstrirati borbu za svoja takozvana prava. Kakva prava? Pripadnici LGBT-a imaju sva prava kao i svi drugi građani. Ali oni nezasitno žele još i usmjerili su se na pokušaj radikalne destrukcije naših moralnih vrijednosti, što je uoči parade bilo vidljivo u intenzivnoj i od međunarodnih institucija plaćenoj medijskoj kampanji u kojoj se javnost željela senzibilizirati za LGBT svjetonazore”, u uvodniku piše Amina Šećerović-Kasli.

O ovoj temi se bavio i Mustafa Drnišlić u svom tekstu nazvanom “Društveno politički puč u režiji 'Trojke': Oni dolaze po vas i hoće da vam uzmu sve! ”, koji se nalazi i na našoj naslovnici.

Austrijski parlament za nekoliko dana usvojit će Rezoluciju o Genocidu u Srebrenici. Većinska parlamentarna podrška već je osigurana i izglasavanje ove rezolucije bit će formalnost, a cjelokupnu priču o donošenju jednog ovakvog dokumenta “zakotrljao” je Savez bh. udruženja u Austriji. Ovaj savez inicijativu o usvajanju Rezolucije o Genocidu u Srebrenici pokrenuo je 2020. godine i dvije godine kasnije, u junu 2022. godine, poslana je na raspravu u najviše austrijsko zakonodavno tijelo. U novom broju našeg časopisa pročitajte intervju s Admirom Mehmedovićem, članom Izvršnog odbora Saveza “Consilium Bosniacum” te političarom Socijalističke partije Austrije (SPÖ). On je, između ostalog, ukazao na važnost izlaska na oktobarske izbore.

“Pozivam dijasporu da se registrira i izađe na izbore, taj dan svi imaju moć u svojim rukama. Upravo po izlaznosti ljudi na izbore vidjet ćemo jesmo li i koliko zreli kao politička bića. Sigurno bi se i evropski parlamentarci više zalagali za rješavanje problema u BiH da na izbore izađe 70 ili 80 posto birača. Ako vide da na izbore izađe 40 posto ljudi, kazat će da nama samima do nas nije stalo”, rekao je Mehmedović.

Lik, staloženost, poruke i dobrota Mustafa-efendije Mujkanovića, predratnog glavnog imama u Bratuncu, i dalje su, trideset godina nakon njegovog ubistva, živi u sjećanjima članova njegove porodice, komšija, prijatelja i polaznika mekteba. Efendija Mujkanović prvi je od stotinu i petnaest ubijenih imama i mualima i sinonim je mučenja i likvidacije islamskih vjerskih službenika u periodu Agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine. O ovom čovjeku, izrazitih moralnih karakteristika, koji je odlučno ostao uz svoje džematlije i hrabrio ih kada im je bilo najteže, iako je bio svjestan da će to, vjerovatno, značiti i da će biti ubijen, govorilo se prilikom izložbe upriličene povodom trideset godina šehadeta Mustafa-efendije Mujkanovića, koju su u bratunačkoj džamiji u kojoj je imamio upriličili Emir-efendija Šečić i Meho Manjgo. U novom broju donosimo upravo pričo o ovom imamu.

O ostalim temama kojima se bavi ovosedmični “Stav” saznajte iz sadržaja:

UVODNIK
Amina Šećerović-Kasli: Nakon paradiranja po zdravom umu, treba pružiti otpor

POLITIKA
Mustafa Drnišlić: Društveno politički puč u režiji “Trojke”: Oni dolaze po vas i hoće da vam uzmu sve!
Amir Telibećirović: “Antifaširano” meso kao zamjena za mozak
Faris Nanić: Evropa je na potezu, ali to se nije dogodilo, niti će se uskoro dogoditi
Armin Hodžić: Bosna i Hercegovina više je zaslužila status kandidata od Ukrajine i Moldavije
Admir Mehmedović: Ako Bošnjaci u dijaspori ne shvate koliko je bitno registrirati se za izbore, onda ovo sve džaba radimo (INTERVJU/Razgovarao: Mirza Abaz)
Fikret Muslimović: Kako je UNPROFOR rješavao pitanje Srebrenice 1993. dok je Mladić prijetio prženjem muslimana
Osman Softić: Vjetar u leđa američkom konzervativizmu ili državno sankcioniranje kršćanskih vrijednosti?!
Bojan Budimac: Laž glavni alat opozicije

EKONOMIJA
Jakub Salkić: Održivi razvoj – igra za bogate dok siromašni gladuju
Jakub Salkić: Proizvodi koje ste kupovali za 100 maraka sada koštaju 134 marke

KOLUMNE
KRIVO SRASTANJE: Pazi se Ekremovog psa, odvezan je (Sadik Ibrahimović)
ZAPISI IZMEĐU RATOVA: Kako su četnici završili pod “jataganom” (Amir Hasanović)
APOKRIFNI FRAZARIJ: Gungula, ujdurma i jagma (Irfan Horozović)
HAZNA AŠKA: Ti vidiš i susrećeš ljude koji su Pejgamberovi nasljednici na zemlji (Hadži Hafiz Mehmed Karahodžić/Priredio: Šaban Gadžo)

DRUŠTVO
Sanadin Voloder: Promjena naziva država – splet geografije, historije, politike, ekonomije, lingvistike...
Alma Arnautović: Efendija Mujkanović tekbirao je pod mučenjem pa su mu izrezali jezik
Amila Memić: Roditelji Adila Bešića mir su našli na svom prijedorskom topraku
Izet Perviz: I mrak zavlada Čajničem
Alma Arnautović: Sve je organsko, sve je zdravo i raste u netaknutoj prirodi
Bajro Perva: Nurija Delić iz Modriče – profesor, književnik, iscjelitelj i mlinar
Ammar Kulo: Puče čokolada od trista grama dok si rekao keks
Senad Hasanagić: Buna radi koje je vođa bune tražio oprost od vladara države protiv koje se bunio (Feljton: Drugo lice bune Husein-kapetana Gradaščevića)
Izet Perviz: Gradac, grad na Gračanici

KULTURA
Kenan Šurković: Bošnjački kaligrafi bili su sami vrh osmanske umjetnosti